Fotbal: FRF poate fi suspendată sau chiar exclusă din cadrul FIFA

Federaţia Română de Fotbal (FRF) ar putea fi suspendată sau chiar exclusă din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), în cazul în care nu va respecta regulamentele internaţionale, cu atingere directă la cazul Universităţii Craiova, care s-a adresat instanţelor civile înainte de a epuiza căile de atac sportive.

Conform corespondenţei dintre FRF şi FIFA, dată publicităţii pe site-ul FRF, ”în ceea ce priveşte posibilele sancţiuni aplicate Federaţiei Române de Fotbal în cazul nerespectării prevederilor statutare, având în vedere corespondenţa noastră din 16 septembrie şi 4 noiembrie 2011, facem trimitere la art. 66 din Statutul FIFA, conform căruia încălcarea prevederilor Statutului FIFA va fi pedepsită conform Codului disciplinar al FIFA.

Din punctul nostru de vedere, credem că această trimitere este suficientă, având în vedere că o enumerare a tuturor sancţiunilor posibile menţionate la art. 10-12 din Codul disciplinar al FIFA este inutilă. De asemenea, dorim să reliefăm faptul că încălcarea obligaţiilor ce îi revin de către o asociaţie membră poate atrage aplicarea de sancţiuni, cum ar fi suspendarea sau excluderea respectivei asociaţii membre (art. 14 şi art. 15 din Statutul FIFA)”.

Citeste si:  Organism unic de control în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru combaterea braconajului piscicol şi cinegetic(proiect)

Art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede că fiecare asociaţie membră trebuie să introducă în statutul sau regulamentul său o clauză care să stipuleze că este interzisă înaintarea către instanţele de drept comun a litigiilor din cadrul asociaţiei sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii şi oficialii altor asociaţii.

În locul apelării la instanţele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociaţiei sau confederaţiei membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA).

”Fără a intra în contradicţie cu cele de mai sus, am dori să subliniem încă o dată faptul că apelarea la instanţele de drept comun nu este interzisă în cazul în care regulamentul FIFA prevede în mod expres acest lucru sau prevede înaintarea anumitor litigii către instanţele de drept comun”, precizează comunicatul.

Citeste si:  Luna cât un pixel: un proiect care oferă o imagine despre imensitatea sistemului solar

”Fiecare asociaţie membră va asigura implementarea celor precizate la nivelul asociaţiei membre, dacă este necesar prin introducerea unei obligaţii către membrii săi (conform Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima frază).

În acest context, dorim să subliniem că în Statutul FIFA, la art. 64 alin. 3, subalin. 2, la final, se stipulează faptul că fiecare asociaţie membră va aplica sancţiuni oricărei părţi care nu respectă această obligaţie şi se va asigura că orice apel împotriva acestor sancţiuni va fi înaintat spre arbitraj şi nu către instanţele de drept comun”, se mai arată în document.

În măsura în care legislaţia română nu pune la îndoială jurisdicţia unui tribunal arbitral la nivel naţional, respectiv jurisdicţia Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul şi obligaţia – conform celor menţionate mai sus, de a impune jurisdicţia unui tribunal arbitral naţional sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultimă instanţă şi de a interzice recurgerea la instanţele de drept comun. În cazul în care FRF nu îşi respectă obligaţiile ce îi revin ca membru FIFA, se poate considera că FRF încalcă Statutul FIFA.

Citeste si:  Nu există acum un plan al USL pentru o nouă suspendare a lui Traian Băsescu

Depeşa FIFA este semnată de Markus Kattner, Secretar General Adjunct al forului mondial.

Pe 9 iulie, Clubul de fotbal Universitatea Craiova a somat FRF şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), prin biroul executorului judecătoresc Violeta Pârvan, să pună în executare sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti pe 25 iunie.

Universitatea solicita repunerea imediată în drepturi a clubului în situaţia anterioară datei de 20 iulie 2011. Comitetul Executiv al FRF a decis în 20 iulie 2011 suspendarea clubului din FRF.

Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti a decis pe 25 iunie suspendarea hotărârii Federaţiei Române de Fotbal prin care Echipa Universitatea Craiova a fost dezafiliată din cadrul federaţiei.

Foto: Chance Agrella/Freerangestock.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close