Florin Pogonaru (AOAR): Măsura plăţii TVA la încasare îmbunătăţeşte situaţia firmelor

Măsura care vizează plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro este considerată de către oamenii de afaceri drept una normală, oportună în condiţii de criză, a declarat, luni, 16 iulie, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru.

‘Măsura plăţii TVA la încasare este bună, o decizie de normalizare, mai ales în condiţii de criză, de nefinanţare a firmelor. Este o decizie care îmbunătăţeşte situaţia firmelor, a întreprinderilor mici şi mijlocii.

De asemenea, în contextul aşteptărilor negative pentru antreprenori, indiferent din ce zonă vin ele – politic sau extern – apare acum un set de măsuri care normalizează situaţia, pentru că nu firmele trebuie să finanţeze statul.

Şi măsurile referitoare la stimularea angajării sunt bune. Sperăm ca aceste măsuri să fie continuate de reducerea CAS-ului’, a afirmat Florin Pogonaru.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Guvernul pe care îl conduce a propus şi informat Fondul Monetar Internaţional /FMI/, Banca Mondială /BM/ şi Comisia Europeană /CE/ în legătură cu cinci măsuri care se regăsesc pe lista priorităţilor.

Acestea se referă la plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar, la creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50% pentru stimularea investiţiilor inovative şi crearea de locuri de muncă în industrii cu valoare adăugată mare şi eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale la fondul de sănătate, pensii, şomaj, pentru toţi întreprinzătorii care angajează persoane aflate în şomaj şi care au vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani.

A patra măsură vizează scutirea de la plata penalităţilor pentru debitorii statului pentru obligaţii de plată achitate în perioada 1 septembrie 2012 – 31 decembrie 2012, iar a cincea: asigurarea cadrului legislativ necesar pentru ca TVA-ul să fie eligibil la decontare pentru proiectele finanţate din fonduri europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata