Cazul clientei cu cea mai mică dobândă din România. BCR refuză să pună în practică o hotărâre irevocabilă a Înaltei Curţi

– Cea mai mare bancă din România refuză, chiar şi cu executorul judecătoresc la poartă, să pună în aplicare o decizie irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie potrivit căreia unei cliente din Târgu-Mureş trebuie să i se reducă dobânda la credit la aproximativ 2% pe an.

“Sunt pur şi simplu siderat. Nu mai ştiu ce să fac. Este un comportament inacceptabil pentru o bancă atât de mare iar BNR spune că nu are pârghiile pentru a ne ajuta”, spune avocatul Târg-Mureşan  Alexandru Şeulean, cel care a reuşit să obţină, în numele unei cliente, cea mai mică dobândă la credit din România.

Citeste si:  Primăria Iaşi şi Biroul Poliţiei Rutiere, date în judecată de un avocat ieşean

Este vorba despre o formulă de calcul egală cu EURIBOR+1,5% sau aproximativ 2% în acest moment.

Avocatul a arătat pentru Capital că, în ciuda unei decizii definitive şi irevocabile obţinute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în ciuda somaţiilor trimise BCR de către executorul judecătoresc Toma Gheorghe, banca refuză să semneze actele adiţionale care certifică scăderea dobânzii.

Avocatul  va depune astăzi o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva unor angajaţi BCR.

Contactaţi de Capital, reprezentanţii BCR au declarat: “Este un caz în derulare în instanţă ceea ce impune obiectiv excluderea comentariilor. BCR respectă întocmai prevederile legale făcând uz de drepturile procesuale puse la dispoziţie de lege şi are o conduită corectă şi transparentă.”

Citeste si:  Procesul de judecată afirmă că McDonald's discriminează proprietarii de francize, de culoare neagră

Motivaţie la dosar: BCR nu vrea să schimbe contractul pentru că pierde bani

Chiar şi în situaţiile în care există o hotărâre irevocabilă, legea din România permite părţilor să utilizeze anumite căi extraordinare de recurs. Aceste căi nu se referă niciodată la fondul procesului(în cazul nostru clauza abuzivă din contract) ci întotdeauna la chestiuni de procedură. BCR a apelat la ambele căi şi a depus atât o contestaţie în anulare cât şi o cerere de revizuire. Ambele vor fi judecate anul viitor.

Într-un răspuns trimis avocatului, cei de la BCR susţin că, având în vedere aceste două proceduri, procesul este încă în derulare şi, deci, aplicarea deciziilor mai trebuie să aştepte. Numai că, potrivit Codului de Procedură Civilă,  contestaţia în anulare nu suspendă de drept executarea hotărari.

Citeste si:  Emil Boc: Mai avem nevoie de 3 miliarde de euro pentru pensii în 2011

 În ceea ce priveşte cererea de revizuire, aceasta este construită pe un argument pe care unii l-ar putea considera chiar ilar. Banca spune că nu poate modifica contractul având în vedere că, în acest fel, dobânda la credit ar fi mai mică decât cea la depozit ceea ce înseamnă pierderi materiale, relatează Capital.ro.

Citește și
1 Comentariu
  1. cosming spune

    Intrebarea este cum permit judecatorii „mofturile” acestei banci ???

    BCR in mod curent este implicata ca parata in zeci de mii de procese in toata tara; majoritatea proceselor le pierde si face recursuri peste recursuri desi in toate cazurile sunt aceleasi probleme semnalate de clienti : dobanzile si comisioanele abuzive si netransparente !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close