EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Dan Vlădescu: ANRMAP a fost împânzită de rude, fini, prieteni ai fostei conduceri

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Dan Vlădescu, a acuzat, marţi, 17 iulie, fosta conducere a ANRMAP de ”împânzirea” instituţiei cu rude, fini şi prieteni, oameni care se află încă în funcţie.

În opinia lui Vlădescu, acest lucru este cu atât mai ciudat cu cât ANRMAP a avut iniţiativa legislativă de a modifica ordonanţa 34/2006 în sensul introducerii prevederilor ce vizează conflictele de interese.

„Această instituţie a fost împânzită efectiv în toate departamentele, în toate direcţiile, de către rude, fini, prieteni, afini ai fostei conduceri şi ai unor oameni care se află şi în prezent în această instituţie. Culmea, ANRMAP este instituţia care a avut iniţiativa legislativă în vederea abordării Ordonanţei 34/2006 prin introducerea cazurilor de conflicte de interese”, a afirmat şeful ANRMAP, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, vicepreşedintele instituţiei, Mircea Fechet, a subliniat că fiecare dintre aceste rude, prieteni, fini sau afini sunt plasaţi strategic în câte un departament cu rol cheie în ANRMAP.

În opinia acestuia, cel mai grav lucru care s-a petrecut în ANRMAP este faptul că fostul şef de campanie al Cristinei Trăilă – fostul preşedinte al Autorităţii – a candidat pentru un colegiu de deputat, este în prezent înalt funcţionar public şi secretarul general al instituţiei.

„Înalţii funcţionari publici sunt funcţionari de carieră, ar trebui să nu aibă apartenenţă politică, dar, aşa cum s-a întâmplat în foarte multe cazuri în Guvernul Boc, am văzut că aceşti înalţi funcţionari publici nu au avut nicio jenă în a-şi continua cariera politică”, a arătat Fechet.

„Aceşti oameni lucrează în modul nu cel mai corect în această instituţie, întrucât unii dintre ei au avut curajul să meargă mai departe şi nu doar să încaseze salariul, meritat sau nemeritat – nu sunt eu în măsură să dau acest verdict -, dar unii dintre ei au înfiinţat societăţi comerciale care, prin achiziţii directe, au căpuşat bugetul ANRMAP şi constatăm azi că sute de milioane (de lei – n.r.) în unele cazuri şi miliarde în alte cazuri au dispărut din bugetul instituţiei noastre doar pentru că sora directorului de comunicare a înfiinţat o societate comercială care, printr-o procedură de achiziţie directă se ocupa de legătorie, îndosariere, arhivare etc.”, a spus vicepreşedintele ANRMAP.

Acesta a adăugat că poate nici nu ar fi comentat acest lucru dacă nu ar fi constatat că o parte din acele servicii care trebuiau prestate de această firmă nu au fost prestate niciodată.

„Există facturi emise şi plătite fără un proces verbal în spate prin care ANRMAP recepţionează acel serviciu – lucru pe care îl considerăm foarte grav şi faţă de care aşteptăm să se pronunţe atât Curtea de Conturi, cât şi Corpul de control al primului ministru, atunci când dânşii vor veni – estimăm perioada septembrie”, a menţionat Mircea Fechet.

În plus, Dan Vlădescu a atras atenţia că, în condiţiile în care organigrama acestei instituţii s-a schimbat de cinci ori în doi ani, nu ştie cu cine poate să aibă „un dialog eficient” atâta timp cât oamenii fostului preşedinte, Cristina Trăilă, conduc Departamentul de Comunicare, Departamentul Administrativ, Departamentul Juridic şi Departamentul Financiar-Contabil.

În plus, potrivit acestuia, până zilele trecute, deşi nu aveau nicio competenţă legală în procedura de evaluare a documentaţiilor de atribuire, existau persoane care aveau acces neîngrădit la documentaţiile de evaluare în cazul procedurilor de achiziţii publice, însă s-au luat măsuri şi acest acces a fost restricţionat.

Citește și
1 Comentariu
  1. Un sfat... spune

    Domnilor actuali guvernanti, DESFIINTATI acest „apendice” numit ANRMAP !!! Numai asa veti putea mari viteza de absorbtie a FONDURILOR EUROPENE ! E o „INVENTIE” tipic romaneasca ce BLOCHEAZA absorbtia si care a fost infiintata spre a servi DOAR interesele clientelare ale partidelor ! Polonia nu are un asemenea „apendice” si atrage fonduri pe banda rulanta …Cred ca UE v-ar felicita calduros..nu va va „pune la colt” ca atunci cand s-a dorit desfiintarea ANI !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata