EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Sistemul bancar românesc nu va înregistra falimente sau plecări în 2012, susţin bancherii

Sistemul bancar românesc este un motor puternic pentru economia naţională, iar în anul 2012 nu vor fi ieşiri din sistem, a apreciat marţi, 17 iulie, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, la cea de-a V-a ediţie a Galei Bancheri de Top.

,,Atât sistemul, cât şi bancherii au fost atipici în ultimii patru ani, trecând cu bine de perioada de criză. Am rezistat cu bine tuturor şocurilor şi suntem un motor, o forţă motrice, pentru alte activităţi ale economiei naţionale. Sistemul bancar nu va înregistra ieşiri în acest an deoarece în România există încă multe oportunităţi de exploatat’, a declarat preşedintele ARB.

În acelaşi context, Nicolae Cinteză, director Direcţia Supraveghere la Banca Naţională a României /BNR/ aprecia că performanţa sistemului bancar românesc derivă din calitatea managementului precum şi prin aplicarea filtrului de prudenţialitate al băncii centrale.

,,Nu cred că a trecut criza, cred însă că trebuie să fim prudenţi. Nu cred că vom avea probleme în sistem, şi nici nu vor fi falimente, sau cel puţin nu în 2012′, a precizat Nicolae Cinteză.

La cea de-a V-a ediţie a Galei Bancheri de Top premiul special pentru dinamica garanţiilor acordate în ultimii patru ani a fost acordat Fondului de Garantare a Creditului Rural /FGCR/.

Premiul special pentru angajament în susţinerea exporturilor şi importurilor româneşti, pentru utilizarea a peste 50 de milioane de euro în cadrul programului de pre-finanţare a exportului şi finanţare a importului realizat în parteneriat cu International Finance Corporation, a fost acordat Bancpost.

Volksbank România a primit, în cadrul Galei, premiul special pentru susţinerea constantă primită din partea acţionarilor atât în condiţii de expansiune, cât şi în condiţii mai puţin propice.

Alpha Bank România şi-a adjudecat premiul pentru cea mai bună dinamică a fondurilor proprii, la categoria ‘Bănci Mari’, pentru perioada 2008 – 2011.

La categoria ‘Bănci Mici’, cea mai bună dinamică în materie de creditare a aparţinut Marfin Bank. La categoria ‘Bănci Medii’, pentru aceleaşi criterii, premiul a fost atribuit ING România.

Premiul pentru cei mai eficienţi angajaţi, dar şi pentru cele mai eficiente agenţii a fost acordat Eximbank România. Premiantul la categoria cost per venit, indicator pe care în general doar băncile mari îl fac public, a fost Banca Comercială Română.

Premiul pentru cel mai mare profit în 2011, dar şi pentru cel mai mare profit în perioada 2008 – 2011, revine BRD Groupe Societe Generale. CEC Bank a fost premiată pentru rolul jucat în economia românească prin echipa profesionistă a managerilor săi.

Cu acest prilej, preşedintele ARB a spus: ,,iată de ce, prin prisma acestor rezultate, nu ar trebui să îi spânzurăm pe bancheri şi nici să punem sistemul bancar românesc la zid’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata