EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Cum să devenim neobosiţi

„Auzim deseori spunându-se: „Eu sunt obosit!” Ei da, toată lumea este obosită. Şi totuşi oamenii se agită, aleargă la dreapta şi la stânga fără răgaz. Este bine să-ţi doreşti să fii activ. Dar pentru a putea rămâne mereu activi fără să obosim, trebuie să ştim să ne destindem, şi nu o dată sau de două ori pe zi, nu este suficient, ci de zece, cincisprezece, douăzeci de ori, chiar dacă de fiecare dată durează un minut.

 

Imediat ce aveţi un moment liber, oriunde, în loc să vă pierdeţi vremea sau să vă enervaţi fiindcă aţi fost lăsaţi să aşteptaţi, profitaţi de această ocazie pentru a vă uşura şi a vă regăsi echilibrul: vă veţi relua apoi activităţile cu forţe proaspete.

Ceea ce dăunează atât de mult contemporanilor noştri este această febră, această permanentă tensiune în care ei trăiesc şi care aduce daune în viaţa lor psihică, fiindcă această precipitare împiedică nu numai manifestarea calităţilor lor, ci ea produce tot felul de anomalii în comportamentul lor.

Eu le spun câteodată unora: „V-aţi lăsat „robinetele de apă şi gaz” mereu deschise, şi ele curg, curg întreaga zi. La sfârşit rezervoarele voastre sunt goale, sistemul vostru nervos este epuizat. Dacă vă gândiţi câteva minute să vă „închideţi robinetele”, nu veţi mai fi niciodată epuizaţi. ”

Gândiţi-vă deci din când în când să vă plasaţi în mod conştient într-o stare de pasivitate. Dar, desigur, nu în orice stare de pasivitate. Pasivitatea despre care vă vorbesc este o stare în care trebuie să reuşiţi să vă reîncărcaţi, dar cu condiţia să fie controlată cu inteligenţă, altminteri veţi atrage curenţi negativi, şi nu  energii pure şi luminoase.

Nu este uşor să înveţi să-ţi economiseşti forţele. Oamenii sunt avari, nu economi. A fi econom nu înseamnă neapărat să fii egoist; cum a fi risipitor, nu înseamnă neapărat să fii generos, ci mai degrabă să dovedeşti o lipsă de discernământ.

Da, trebuie să ştiţi să distingeţi: aceia care îşi risipesc forţele şi aruncă totul pe fereastră sunt consideraţi generoşi. Ei nu, aceasta este imprudenţă, vanitate sau prostie, orice vreţi, dar nu generozitate. Pentru a te arăta generos trebuie să cunoşti arta economiei, altminteri ce vă va mai rămâne de distribuit dacă aţi risipit totul? Iar a fi econom înseamnă a cheltui fiecare lucru la timpul său, la locul său, atât cât trebuie, nimic mai mult.

De acum înainte, trebuie să vegheaţi mai bine asupra sistemului vostru nervos, oferindu-i din când în când o destindere.

Cincisprezece minute pe zi, de cincisprezece ori un minut, gândiţi- vă la aceasta, nu va fi timp irosit, dimpotrivă, veţi vedea ce veţi câştiga.

Veţi spune: „Da, dar eu atâtea de făcut!” Bineînţeles, dar puteţi găsi totuşi timp pentru a vă retrage într-o cameră liniştită, unde vă aşezaţi pe burtă pe pat sau pe covor, cu braţele şi picioarele destinse, vă lăsaţi purtaţi ca şi cum v-aţi scufunda într-un ocean de lumină, fără să mişcaţi, fară să vă gândiţi la nimic… Numai un minut, şi vă veţi ridica reîncărcaţi.

Iată, asta-i tot, este puţin, dar este foarte important.

Aplicaţi adesea această metodă pe care v-o dau, şi veţi vedea că veţi avea forţe pe tot parcursul zilei. Altminteri, chiar dacă nu faceţi nimic, veţi fi obosiţi. Aţi remarcat de altfel: uneori nu aţi făcut nimic şi aţi obosit; chiar după un repaus de trei ore pe un şezlong, mai sunteţi încă obosiţi.

De ce? Fiindcă nu aţi ştiut să opriţi în interior robinetele: vă puteţi odihni oricât, forţa voastră se va disipa aiurea. Este păcat, deoarece din cauza oboselii sunteţi obligaţi să vă neglijaţi activităţile esenţiale.

Vorbindu-vă despre destindere, eu am lăsat deoparte chestiuni elementare. Este evident că, pentru a fi bine dispuşi, trebuie să vă hrăniţi şi să dormiţi suficient, şi să respiraţi corect. Dacă nu aţi mâncat de multă vreme, vă puteţi destinde oricât, dar această destindere nu vă va aduce forţe. Atunci când vă sfătuiesc să vă destindeţi, eu înţeleg mai întâi că aţi respirat, aţi mâncat şi aţi dormit corect, acestea fiind condiţii indispen­sabile.

Aş mai adăuga acum că, cel mai mare secret pentru a putea menţine activitatea în cele mai bune condiţii, este de a învăţa să lucraţi cu iubire.

Fiindcă iubirea întăreşte, însufleţeşte, învie… Iubirea! Când nu avem această iubire şi lucrăm numai pentru bani, pentru a ne câştiga existenţa, aceasta nu dă rezultate bune.

Câştigăm desigur ceva bani, dar devenim nervoşi şi sănătatea se şubrezeşte. Lucraţi cu iubire ore în şir şi nu veţi simţi oboseala; dar dacă lucraţi câteva minute fără iubire, furioşi şi revoltaţi, totul se va bloca în interiorul vostru şi veţi fi la pământ.

Există acum ideologii care răspândesc revolta şi nemulţumirea printre muncitorii din întreaga lume, şi care au rezultate fantastice, fiindcă sunt scântei care aprind tot. Este foarte uşor: hotărâţi- vă să propagaţi revolta şi veţi reuşi.

Dar spuneţi oamenilor că nemulţumirea este nocivă şi că trebuie ca ei să lucreze cu iubire, şi nu veţi avea succes. Oamenii nu sunt încă copţi la minte pentru a înţelege unde le este adevăratul interes.

Trebuie să înţelegeţi eficacitatea, puterea iubirii. Faceţi cu iubire, tot ceea ce faceţi… sau nu mai faceţi deloc! Fiindcă tot ceea ce faceţi fără iubire vă oboseşte, vă otrăveşte chiar şi nu vă mai miraţi apoi că vă deveniţi epuizaţi, bolnavi.

Faceţi totul cu iubire! încercaţi, depinde numai de voi. Cineva mi-a cerut într-o zi mijlocul de a deveni neobosit. Eu i-am răspuns: „Eu doresc să vă dezvălui secretul, dar oare l-aţi putea realiza?… Secretul constă în a simţi o mare iubire pentru tot ceea ce faceţi, deoarece iubirea trezeşte toate puterile din om. ”

O.M. Aivanhov – „Armonie şi sănătate”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata