Corlăţean: Atacarea la CCR a organizării referendumului – o greşeală uriaşă, care riscă să îl coste definitiv pe Băsescu

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, joi seară, la Digi TV, că atacarea la Curtea Constituţională de către PDL a legii de organizare a referendumului riscă să îl coste definitiv existenţa în politică pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.

„PDL a făcut o greşeală uriaşă, care riscă să-l coste definitiv pe Traian Băsescu existenţa în politică, pentru că a te opune interesului cetăţeanului român de a avea posibilitatea să voteze într-un număr cât mai mare este un subiect important.

Demiterea unui şef de stat este un subiect grav. (…) Faptul că s-a ridicat pragul pentru validarea referendumului este o chestiune care avantajează în mod obiectiv pe domnul Băsescu şi pe susţinătorii săi, dar chiar şi în aceste condiţii vii cu încăpăţânare şi încerci să blochezi dreptul cetăţeanului de a vota, pentru că vorbim de o singură zi, nu de două”, a afirmat Corlăţean.

Citeste si:  Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului

El a explicat că a fost pentru oricare dintre variantele privind programul de votare la referendum deoarece dorea să se dea posibilitatea unei consultări cât mai largi, chiar şi în două zile, însă existau acele acuzaţii şi suspiciuni că s-ar întâmpla ceva peste noapte.

„Vin USL-iştii şi iau sacii şi falsifică. O prostie. Dar dincolo de asta, această chestiune (…) să nu laşi pe român să vină la vot mi se pare o chestiune absolut condamnabilă”, a subliniat el.

Ministrul a arătat că în textul deciziei CCR care s-a pronunţat pe proiectul de lege adoptat anterior în Parlament şi promulgat de preşedintele interimar Crin Antonescu se poate vedea că problema suspendării şi demiterii preşedintelui este o chestiune importantă gravă, iar în astfel de situaţii este important să creezi condiţiile unei consultări aprofundate, cât mai largi, a cetăţenilor.

Citeste si:  16.474 de firme şi-au suspendat activitatea de la începutul anului

„Acest lucru poate fi realizat prin prelungirea programului respectiv. Înţeleg că CCR a programat examinarea contestaţiei PDL – care este o chestiune absolut nedemocratică în primul rând faţă de cetăţenii României – pe 24 iulie şi eu sper ca până la urmă Curtea să spună un lucru foarte clar, deoarece legea asta este identică cu cea promulgată de Crin Antonescu doar că adăugă un număr de ore suplimentar. Eu sper ca cetăţenii României să aibă dreptul la mai mult timp pentru a se exprima”, a mai susţinut ministrul.

Citeste si:  Sindicatele au solicitat Finanţelor date privind execuţia bugetară din ultimii şase ani

Titus Corlăţean a subliniat că, indiferent de rezultatul final, soluţia trebuie să aibă legitimitate, printr-o exprimare clară, masivă a cetăţenilor României şi atunci nimeni nu va mai putea să conteste ceva.

„Românii, dacă vin la vot şi se exprimă, trasează direcţia ţării şi atunci toată lumea, inclusiv cei din exterior, va trebui să accepte şi să respecte decizia românilor. Ceea ce a făcut azi PDL îi încurcă viaţa lui Traian Băsescu şi va avea ecou în rândul populaţiei României”, a mai spus Corlăţean.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close