EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Sesizarea referitoare la legea privind competenţele CCR, discutată în 19 septembrie

Curtea Constituţională a României a stabilit că va discuta în 19 septembrie sesizarea PDL referitoare la legea care aprobă şi modifică ordonanţa de urgenţă referitoare la competenţele CCR.

Astfel, judecătorii Curţii vor analiza sesizarea de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 38/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Vicepreşedintele democrat-liberal, Sever Voinescu, a declarat joi într-o conferinţă de presă că PDL a atacat la CCR legile prin care se modifică şi aprobă ordonanţele de urgenţă privind atribuţiile Curţii şi organizarea referendumului.

Plenul Senatului a aprobat miercuri proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României, în varianta Camerei Deputaţilor.

În favoarea acestei variante s-au exprimat 64 de senatori, iar trei senatori s-au abţinut de la vot.

Raportul Comisiei juridice, care era favorabil cu amendamente, a fost respins cu 62 de voturi împotrivă şi trei pentru.

În timpul dezbaterilor, liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Rădulescu, a anunţat că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă privind funcţionarea CCR dacă USL nu va renunţa la solicitarea ca amendamentele formulate de senatorul democrat-liberal Ion Ruşeţ, în Comisia juridică, să fie respinse prin vot.

„Grupul PDL nu participă la un astfel de vot prin care se reîntoarce opinia Comisiei juridice şi promisiunile premierului Victor Ponta, potrivit cărora competenţele Curţii nu vor fi afectate”, a afirmat Rădulescu.

Senatorul liberal Ioan Ghişe a solicitat plenului Senatului să respingă, prin vot, raportul cu amendamente respinse. „În comisie au fost amendamente formulate de domnul senator Ruşeţ. Ele au fost admise cu 4 la 3, însă noi am manifestat opoziţie faţă de aceste amendamente din motivul că CCR controlează de constituţionalitate Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului. Domnul Ruşeţ propune eliminarea sintagmei „hotărâri cu caracter normativ”.

Noi am spus că, dacă regulamentele sunt constituţionale, prin controlul Curţii, nu e normal ca toate hotărârile Parlamentului să fie examinate de Curte, pentru că ele au fost date în conformitate cu Regulamentele Parlamentului. Propunerea noastră este să respingem amendamentele aprobate în Comisia juridică”, a spus acesta.

La rândul său, senatorul social-democrat Dan Şova a făcut apel la colegii săi pentru respingerea raportului întocmit de Comisia juridică.

Senatorii din Comisia juridică au întocmit, miercuri, raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanţei nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României.

Amendamentele aprobate în Comisia juridică au fost formulate de senatorul PDL Ion Ruşeţ şi au prevăzut eliminarea din textul ordonanţei a sintagmei „acte cu caracter normativ”.

Varianta propusă în Comisia juridică din Camera Deputaţilor prevedea faptul că „CCR se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata