EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Uriaşa gaura neagră din economia mondială

– Elita mondială ultra-bogată a pus bine la păstrare cel puţin 21 de trilioane de dolari în paradisuri fiscale, până la finele lui 2010, potrivit unui studiu. Un trilion înseamnă un milion de milioane sau o mie de miliarde. Cifra totală pe care au economisit-o bogătaşii planetei este egală cu cea a economiei SUA şi a Japoniei luate împreună.

 

Studiul „The Price of Offshore Revisited” a fost realizat de James Henry, fost economist-şef la firma de consultanţă McKinsey, şi comandat de Reţeaua Dreptăţii Taxelor (Tax Justice Network), arată BBC, citat de tvrinfo.ro. El a spus că cifra de 21 de trilioane este una minimă şi că, mai curând, adevărata sumă ar fi aceea de 32 de trilioane de dolari.

Henry a folosit datele de la Bank of International Settlements, de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi guverne naţionale.

Studiul se ocupă de bani, nu de alte bunuri cum ar fi proprietăţi sau yachturi. Informaţiile vin pe fondul îngrijorărilor publice şi politice legate de evaziune.

Unele autorităţi, inclusiv din Germania, au plătit chiar pentru informaţii despre evazioniştii fiscali, obţinute prin mijloace neortodoxe de la diverse bănci.

Grupul Reţeaua Dreptăţii Taxelor militează împotriva paradisurilor fiscale. Henry a spus că super-bogaţii mişcă bani pe tot globul printr-un cârd de profesionişti care mijlocesc tot ce trebuie la nivel bancar, juridic, contabil şi investiţional.

„Pierderile provocate de neplata taxelor sunt uriaşe, banii ar fi suficienţi să facă diferenţa pentru finanţele multor ţări”, a subliniat Henry.

„Dintr-un alt unghi, studiul este o veste bună. Lumea tocmai a localizat o felie uriaşă de avere care ar putea ajuta la soluţionarea problemelor globale presante”, a adăugat el.

Marea gaură neagră

Raportul evidenţiază impactul asupra balanţelor fiscale ale 139 de ţări în curs de dezvoltare a acestor bani din paradisurile fiscale, care nu pot fi atinşi de autorităţile fiscale locale.

Henry estimează că din anii 1970, cei mai bogaţi cetăţeni ai celor 139 de ţări au acumulat între 7,3 şi 9,3 trilioane de dolari în “avere offshore neînregistrată” până în 2010.

Averea particulară păstrată în paradisuri fiscale reprezintă ă “uriaşă gaură neagră în economia mondială”, potrivit lui Henry.

Alte descoperiri ale raportului

La finele lui 2010, primele 50 de bănci private au manageriat singure peste 12.1 trilioane de dolari în investiţii transfrontaliere în active pentru clienţi particulari.

The Guardian comentează că, dacă ar fi taxată, uriaşa sumă ar fi suficientă pentru a pune pe picioare părţi din Africa şi pentru a rezolva criza din zona euro.

Cele trei bănci private care au manipulat cele mai multe active offshore sunt UBS, Credit Suisse şi Goldman Sachs.

Mai puţin de 100.000 de oameni din lumea întreagă deţin aproape 9,8 trilioane de dolari, din totalul averilor păstrate în paradisurile fiscale.

Citește și
1 Comentariu
  1. jorj spune

    religia înghite cei mai mulți bani fără a produce nici măcar un beneficiu omenirii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata