Sally Ride, prima femeie americană în spaţiu, a murit la 61 de ani

Sally Ride, prima femeie americană care a călătorit în spaţiul extraterestru, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 61 de ani, în urma unui cancer pancreatic, a anunţat fundaţia sa Sally Ride Science, transmit AFP şi Reuters.

Sally Ride a deschis noi frontiere pentru femeile americane în 1983, când, la 32 de ani, a zburat în spaţiu la bordul navetei Challenger, împreună cu patru colegi de echipaj.

Prima femeie astronaut din SUA s-a născut în 1951, în California, şi a fost licenţiată în fizică şi engleză la prestigioasa Universitate Stanford.

Citeste si:  Chipuri care se transformă în aceeaşi fotografie: Imaginea mişcătoare care te va uimi

A intrat la NASA în 1978, după ce a răspuns unui anunţ publicat în ziarul facultăţii, fiind selectată împreună cu alte 34 de persoane din 8.000 de candidaţi. Era pentru prima dată când NASA accepta candidaţi din societatea civilă, inclusiv femei.

În 1987, după două misiuni în spaţiu şi 350 de ore de antrenament în condiţii de imponderabilitate, a părăsit NASA pentru a lucra la Stanford.

La anunţul decesului său, preşedintele Barack Obama, pe care Sally Reid l-a susţinut în campania din 2008, a numit-o „o eroină naţională şi un model puternic”, care „a inspirat generaţii de tinere să ajungă la stele”.

Citeste si:  Angajatul firmei Berg Sistem Gaz victimă a exploziei de la Sighetu Marmaţiei a murit

Sally Reid „s-a luptat apoi pentru a le ajuta să ajungă acolo, promovând învăţarea matematicii şi ştiinţelor în şcolile noastre”, a mai spus Obama în omagiul său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close