EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Hillary Clinton: SUA trebuie să intervină pentru a împiedica genocidul

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat marţi seara că Statele Unite ale Americii au „obligaţia morală” să intervină pentru a împiedica vreun regim să comită ”genocid” împotriva propriului popor, citează AFP.

„Preşedintele /Barack/ Obama a stabilit cu claritate că prevenirea crimelor în masă şi a genocidului ţine de securitatea naţională şi este totodată o responsabilitate morală”, a declarat şefa diplomaţiei americane cu ocazia unui colocviu organizat la memorialul Holocaustului din Washington.

„Dacă un guvern nu poate sau nu vrea să-şi protejeze cetăţenii, Statele Unite şi partenerii lor trebuie să acţioneze”, a afirmat dna Clinton citând Libia, Cote d’Ivoire sau Siria.

„Obligaţia morală” a Washingtonului nu implică automat o „acţiune militară”, a continuat Hillary Clinton, în opinia căreia „recurgerea la forţă trebuie să reprezinte ultima opţiune” după „diplomaţie, sancţiuni economice, ajutor umanitar sau măsuri juridice”.

Genocidul este una din cele mai grave crime recunoscute de dreptul internaţional dar şi cel mai greu de dovedit, notează AFP. Termenul a fost folosit pentru prima dată de tribunalul internaţional de la Nurnberg în 1945. Dreptul internaţional a recunoscut termenul de genocid în 1948 în Convenţia Naţiunilor Unite. Acesta cuprinde infracţiuni grave precum crimă „cu intenţia de a distruge total sau parţial o grupare naţională, etnică, rasială sau religioasă”.

Creată în 2002, Curtea Penală Internaţională /CPI/ de la Haga este singura instanţă internaţională permanentă însărcinată cu judecarea inculpaţilor pentru genocid.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata