Împiedicarea în orice mod a unei persoane de a-şi exercita dreptul la vot este o infracţiune

Premierul Victor Ponta a atras atenţia, miercuri, 25 iulie, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că românii trebuie informaţi asupra dreptului de a vota la referendum, orice împiedicare, în orice mod, a unei persoane de a-şi exercita acest drept fiind sancţionată conform legii.

„Începând din această zi, ne vom vedea în fiecare zi în formulă completă, inclusiv sâmbătă. Vreau să dovedim încă o dată că putem organiza impecabil o acţiune corectă, legală şi în care oamenii să îşi exprime în mod democratic şi constituţional dreptul la vor, iar rezultatul final să fie absolut incontestabil de către orice persoană de bună-credinţă.

Până duminică, inclusiv duminică, vă rog să folosiţi toate mijloacele posibile de a informa populaţia României că articolul 52 din Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului spune foarte, foarte clar că este o infracţiune împiedicarea în orice mod a unei persoane de a-şi exercita dreptul la vot.

Citeste si:  Norme privind plata comisiilor pentru concursul de titularizare

Oricine reţine cărţi de identitate sau buletine, oricine, în orice fel, reţine cetăţenii României de a participa la vot reprezintă o infracţiune. Dacă aveţi probe şi sesizări în acest sens, vă rog să acţionaţi imediat pentru că vorbim de o infracţiune şi vorbim de un proces de vot fundamental pentru viitorul acestei ţări. Aşa încât, informaţi-i întâi pe oameni”, a afirmat Ponta.

Şeful Executivului a menţionat, totodată, că vor exista suficiente secţii de votare atât în ţară, cât şi în străinătate, iar din numărul de persoane cu drept de vot, respectiv aproape 18,3 milioane, numai 15,7 milioane deţin cărţi de identitate.

Citeste si:  România poate pierde fonduri europene de 800 de milioane euro

„Avem suficiente secţii de vot atât în ţară, cât şi în străinătate. Se votează în orice secţie, fie dacă eşti arondat sau eşti pe liste suplimentare. Nu există secţii speciale, motiv pentru care diverse cereri neserioase nu puteau fi satisfăcute. Din câte ştiu, nu a existat în România supraveghere video a tuturor secţiilor de vot.

A fost vorba doar de secţiile speciale. Acum sunt secţiile normale. Dacă cineva caută nod în papură, dvs trebuie să răspundeţi foarte clar şi conform legii.

Avem un număr total de alegători de 18.292.000, din care doar 15.700.000 au cărţi de identitate, restul au fie buletine de identitate, fie cărţi de identitate provizorii sau paşapoarte. E o realitate şi vom încerca să gestionăm situaţia în acest sens”, a subliniat Victor Ponta.

Citeste si:  Ponta: România are nevoie de o Justiţie independentă şi eficientă

Acesta a adăugat că scrutinul din 29 iulie se va organiza „exact în baza legilor şi a normelor a referendumului” şi va exista o „deschidere totală pentru organizaţii neguvernamentale, observatori naţionali şi internaţionali, reprezentanţii tuturor partidelor politice”.

„Vreau să aveţi transparenţă totală, nu doar că nu avem nimic de ascuns, ci pentru că este în interesul României să arătăm un proces absolut corect şi absolut legal. Rog toţi prefecţii, reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei, nu vă lăsaţi provocaţi de declaraţii politice.

Mi se pare condamnabil şi iresponsabil ca înainte chiar să aibă loc referendumul să te apuci să strigi peste tot că se fraudează referendumul. Este o iresponsabilitate şi o condamnare politică”, a spus primul-ministru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close