Asigurarile facultative vor fi încheiate în alte condiţii

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor ia în calcul modificarea legislaţiei secundare, astfel încât toate societăţile de asigurare să poată încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro.

De asemenea, CSA are în vedere şi modificarea normelor puse în aplicare prin Ordinul nr. 5/2009, în sensul de a majora comisionul plătit de PAID societăţilor care încheie poliţa de asigurare obligatorie pentru locuinţe, de la 10% până la 20% din valoarea primei de asigurare.

Potrivit unui comunicat al CSA, remis miercuri,  în şedinţa din 24 iulie, Consiliul CSA a analizat posibilitatea modificării legislaţiei secundare, emisă în aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Această iniţiativă vine în continuarea măsurilor adoptate recent de CSA, care interzic folosirea abrevierii PAD în denumirea produselor de asigurare facultativă a locuinţelor.

Citeste si:  Parlamentul a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu

În opinia CSA, modificarea legislaţiei secundare va reprezenta un element esenţial de sprijin pentru creşterea numărului poliţelor de asigurare obligatorie, emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

„Societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe în numele PAID, care sunt şi acţionari ai Pool-ului, şi-au asumat prin această calitate şi obiectivul principal stabilit de legislaţia în vigoare, respectiv cuprinderea în asigurarea obligatorie a fondului locativ din România.

Cifrele centralizate de CSA arată că, la sfârşitul lunii martie din acest an, cele mai multe locuinţe din România erau asigurate printr-o poliţă facultativă, iar portofoliul gestionat de Pool intrase pe o puternică tendinţă de scădere. Considerăm că aceste modificări, odată ce vor fi aprobate, vor impulsiona acţionarii PAID să intensifice activitatea de vânzare a poliţei de asigurare obligatorie pentru locuinţe”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Citeste si:  CSA: Euroins România îşi va majora capitalul social şi va trebui să urgenteze plăţile restante

În acelaşi context, miercuri, membrii Consiliului CSA au organizat o întâlnire cu acţionarii PAID, în cadrul căreia a fost anunţată aprobarea Aureliei Cristea în funcţia de director general şi a lui Radu Mircea Popescu în funcţia de director general adjunct.

În cadrul acestei întâlniri, Aurelia Cristea a prezentat Consiliului CSA şi acţionarilor PAID strategia, respectiv viziunea, misiunea şi obiectivele generale pe termen scurt şi mediu. Noua conducere a Pool-ului a prezentat şi măsurile pe care PAID le are în vedere pentru contracararea practicilor existente în piaţă, respectiv vânzarea de poliţe de asigurare facultativă pentru locuinţe la tarife mai mici decât poliţa PAD, dar cu mai multe riscuri acoperite.

Citeste si:  De ce îşi asigură românii casele împotriva boomului sonic. Riscuri “inedite” impuse de asigurători
Citește și
1 Comentariu
  1. Ion din "Rascoala" spune

    CSA legalizeaza un furt din buzunarul nostru. Daca asigurarea obligatorie auto are sens, pentru ca te apara in cazul unui accident pe care-l provoci si a carui daune trebuie sa le platesti, daca asigurarea medicala are sens, pentru ca te poti imbolnavi sau accidenta subit iar statul este legal si moral obligat sa te ingrijeasca iar tu poate nu poti plati acele servicii, in schimb asigurare locuintei este total aberanta si neconstitutionala, pentru ca nu ma apara pe mine impotriva unui prejudiciu pe care l-am creat cuiva, ci ma obliga sa ma apar pe mine insumi impotriva unor dezastre. Este inadmisibil! Este o talharie, nu furt, cum am zis anterior. Furtul se face pe ascuns, talharia e pe fata. De ce nu extind aceasta asigurare abuziva si pentru vehicule? Adica sa asigure vehiculele impotriva alunecarilor de teren, cutremurelor si inundatiilor. De ce n-o extind si asupra oamenilor? Adica sa te oblige sa te asiguri impotriva alunecarilor de teren? Daca ratiunea este asa de inaltatoare, de ce se limiteaza numai la locuinte?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close