EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Desecretizarea licenţei de exploatare a proiectului Roşia Montană: de ce nu este posibilă?

– Guvernul va decide desecretizarea licenţei de exploatare pentru Roşia Montană în baza unei solicitări scrise a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), însă trebuie să existe şi acordul investitorului, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, miercuri, după şedinţa Executivului.

‘Contractul nu este secret, este public. Secretă este licenţa de exploatare, gestionată de ANRM. Urmează ca în baza unei solicitări scrise de ANRM să fie decisă în Guvern desecretizarea. Trebuie şi acordul investitorului’, a afirmat Daniel Chiţoiu.

Într-un punct de vedere oficial, compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a precizat că desecretizarea contractului de licenţă pentru proiectul minier de la Roşia Montană va fi posibilă numai dacă statul român va modifica legea care clasifică aceste informaţii.

‘Contractul de asociere dintre statul român, prin Minvest Deva, şi Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto, precum şi actualizările acestuia, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerţului, cât şi pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (…) În ceea ce priveşte contractul de licenţă, acesta reprezintă informaţie clasificată, conform legii. Dacă statul român modifică legea şi permite desecretizarea licenţelor miniere, noi vom respecta legea, ca şi până acum’, se arată în informarea companiei.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat, luni, că Executivul urma să aprobe, în şedinţa de miercuri, 25 iulie a.c., desecretizarea contractului de licenţă privind proiectul minier de la Roşia Montană.

‘Miercuri, prin şedinţa de Guvern, vom cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Roşia Montană în integralitatea lui. Deci, în afară de acordul de asociere care se află pe site-ul Ministerului Economiei şi care este public, dorim ca publicul să fie informat în ceea ce priveşte conţinutul licenţei de exploatare.

Licenţele de exploatare, în principiu, sunt trecute la categoria informaţii clasificate, dar pe noi de interesează ca, atât timp cât acest proiect reprezintă sau are ca scop valorificarea unei resurse naturale atât de importante, românii să cunoască despre ce este vorba. Nu este suficient să cunoască un ministru sau doi, ci trebuie ca publicul să aibă acces la toate informaţiile legate de acest proiect‘, a spus ministrul Mediului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata