EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

IMAGINEA ZILEI: NASA a fotografiat un fenomen „extraordinar”. Arata pericolul la care este expusă omenirea

Oamenii de ştiinţă sunt uluiţi de imaginile surprinse de un satelit al NASA. În 30 de ani de studii privind gheaţa din Groenlanda, ei n-au mai văzut ceva similar.

 

Imaginea filmată din satelit arată cât de repede s-a topit o calotă de gheaţă, în numai 4 zile. „Deşi este normal ca vara gheaţa din Groenlanda să se topească, rapiditatea cu care are loc acest fenomen este extraordinară”, susţine Waleed Abdalati, de la NASA.

Măsurată de sateliţii NASA, gheaţa a ajuns la un nivel fără precedent.

Potrivit comunicatului de presă dat de NASA, mai mult de jumătate din suprafaţa de gheaţă se topeşte natural, într-o vară obişnuită. Dar datele primite de la trei sateliţi independeţi în iulie, analizate de NASA şi de cercetători de la universităţi, au arătat că în mai puţin de o săptămână cantitatea de gheaţă care s-a topit a crescut de la 40% la 97% în prezent.

În mai mult de 30 de ani de observaţii, sateliţii nu au măsurat niciodată o asemenea topire, aproape întreagă suprafaţă de gheaţă a Groenlandei.

Son Nghiem a declarat în comunicatul de presă: “Este atât de incredibi încât prima dată am pus la îndoială datele. A fost real sau s-a făcut o greşeală de măsurare?”.

Cercetătorii de la Goddard Space Flight Center, Universitatea din Georgia-Athens Universitatea de Stat din New York au confirmat remarcabila topire a gheţii.

Tom Wagner a evidenţiat puterea sateliţilor care observau topirea gheţii şi a explicat pentru The Huffington Post că, în ciuda faptului că evenimentul poate fi parte a variaţiei naturale, “avem suficiente dovezi că Groenlanda pierde gheaţă, probabil din cauza încălzirii globalre şi contribuie în mod semnificativ la creşterea nivelului apei mării”.

Această topire considerabilă s-a produs în mare parte datorită unor fenomene meteorologice neobişnuite ce au avut loc în Groenlanda anul acesta, pe care NASA le-a descris ca o serie de  “calote de căldură”, sau  “un vârf neobişnuit de aer cald”.
Gheaţa s-a topit în cantităţi notabile în anumite regiuni din Groenlanda, cum ar fi zona Summit Station, aflată la peste 4 000 metri peste nivelul mării. O asemenea topire a nu a  mai avut loc din 1889.

Lora Koenig, specialist în glaciologie la Goddard spune că asemenea evenimente apar odată la 150 de an. Şi a adăugat: “dacă vom continua să observăm asemenea tendinţe de topire, va trebui să ne îngrijorăm. Una dintre cele mai mari întrebări este ce se întâmplă de fapt cu oceanul Arctic în general?”.

Chiar săptămâna trecută, un alt eveniment neobişnuit s-a petrecut în regiune: un gheţar de două ori mărimea Manhattan-ului s-a rupt tot în Groenlanda.

În ultimele luni, studii separate sugerează că oamenii joacă un rol dominant în încălzirea globală şi că anumite regiuni din lume, cum ar fi Coasta de Est a Statelor Unite sunt din ce în mai vulnerabile la creşterea nivelului apei mării. Wagner a explicat că în ultimii ani studiile au observat subţierea gheţii şi schimbări dramatice la nivel global.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata