Mario Draghi: BCE va acţiona împotriva costurilor de creditare nejustificat de ridicate

Preşedintele BCE, Mario Draghi, s-a angajat să facă orice este necesar pentru a proteja euro de prăbuşire, inclusiv să lupte împotriva costurilor de creditare nejustificat de ridicate, transmit Bloomberg şi Reuters.

‘În mandatul nostru, BCE este pregătiră să facă orice este necesar pentru a menţine euro. Şi credeţi-mă, va fi suficient’, a afirmat joi şeful BCE la o conferinţă desfăşurată la Londra.

‘În măsura în care nivelul randamentelor obligaţiunilor guvernamentale afectează canalele de transmitere a politicii monetare, vom face tot ce este posibil să remediem acest aspect, conform mandatului pe care îl avem.

Citeste si:  BCE menţine dobânda de bază la nivelul record de 0,25%

Trebuie să învingem această fragmentare financiară, să rezolvăm aceste probleme’, a adăugat Mario Draghi. Declaraţiile sale vin după ce oficialii spanioli au cerut ca BCE să facă mai mult pentru a contracara turbulenţele de pe pieţele financiare care au dus la un avans record al costurilor de creditare ale Spaniei.

Luni dimineaţă, randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au urcat la 7,41%, fiind cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, în 1999, şi demonstrând scepticismul investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a-şi gestiona datoria publică.

Citeste si:  Loteria bonurilor fiscale continuă şi în 2016; în 2015 au fost organizate nouă extrageri

Dacă tendinţa va continua, Spania ar putea fi nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară, aşa cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia.

După declaraţiile lui Mario Draghi euro s-a apreciat faţă de dolar, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scăzut la 7,24%..

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close