Rus: Lista finală cu alegătorii este stabilită; 18.292.514 cetăţeni români au drept de vot la referendum

Un număr de 18.292.514 cetăţeni români au drept de vot la referendumul din 29 iulie, a afirmat ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, miercuri, cu ocazia participării sale la întrunirea Comisiei de Transparenţă şi Monitorizare înfiinţată la nivelul MAI.

„În acest moment lista finală cu alegătorii este stabilită, sunt 18.292.514 cetăţeni români cu drept de vot. Dintre aceştia, avem şi 623 de tineri care împlinesc 18 ani exact pe 29 iulie. Şi cei care împlinesc 18 ani pe 29 iulie se regăsesc pe listele de vot.

Citeste si:  Legumele şi fructele s-au ieftinit cel mai mult în luna iulie

Începând de azi nu mai ştergem pe nimeni de pe listă, care îi va cuprinde şi pe cei care vor muri de azi până atunci (la referendum n.r.). O să fie probabil câteva zeci de persoane sau sute”, a declarat Rus.

El a precizat că lista nu mai poate fi corectată deoarece începe procesul de multiplicare.

„Sunt 15 milioane şi ceva de oameni care au cărţi de identitate, ceilalţi au buletine de identitate, dar toată lumea, toţi cei care sunt pe listele permanente au CNP. (…) Listele electorale se fac exclusiv pe seama CNP-urilor existente în România”,
a precizat ministrul Administraţiei şi Internelor.

Citeste si:  Judecătorii CCR Predescu, Gaspar şi Toader consideră că referendumul trebuia validat

Potrivit acestuia, unii dintre cei care sunt pe liste permanente nu sunt în ţară.

„Niciunuia dintre aceşti cetăţeni nu i se poate lua dreptul de vot. Eu am obligaţia să-l trec pe lista permanentă şi el are dreptul să fie pe lista permanentă, deci nu se operează pe aceste liste cu ce spune recensământul populaţiei şi locuinţei. Datele din recensământ nu se iau în considerare la procesele electorale”, a mai spus Rus.

El a menţionat că din listele permanente sunt scoşi cei care anunţă oficial că au primit altă cetăţenie şi că votează din acel moment cu drepturi cetăţeneşti în ţara care i-a acordat cetăţenia respectivă.

Citeste si:  PD-L încearcă să convingă UDMR să accepte pragul parlamentar de 10%
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close