Tuberculoza: mari speranţe într-un nou tratament

Tuberculoza continuă să fie un flagel în multe ţări sărace, provocând moartea a 1,4 milioane de persoane în fiecare an. Vechile tratamente sunt din ce în ce mai puţin eficiente în faţa apariţiei unor tulpini extrem de rezistente ale bolii.

În acest context, bunele rezultate ale unei combinaţii inedite de antibiotice, inclusiv împotriva unor forme rezistente ale bolii, au fost primite cu mare entuziasm şi speranţă, scrie Le Figaro.

„Această nouă combinaţie de medicamente ucide peste 99% din bacteria tuberculozei în două săptămâni de la începerea tratamentului”, a spus Mel Spigelman, preşedintele organizaţiei TB Alliance, un grup de cercetare non profit care a efectuat studiile publicate în The Lancet.

Citeste si:  Vin, ceai, cacao: efectul protector al flavonoizilor

Testele, care au fost efectuate pe un grup de 85 de voluntari din Africa de Sud, sugerează că ar putea fi redusă durata tratamentului la „patru luni şi poate chiar mai puţin”, faţă de şase până la treizeci de luni în prezent.

Un alt avantaj al noului tratament ar fi costul, care ar fi mai mic cu „aproape 90%” faţă de tratamentele existente, potrivit lui Mel Spigelman.

Directorul departamentului pentru tuberculoză din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, Mario Raviglione, a calificat aceste rezultate drept „extrem de promiţătoare”, adăugând că ele trebuie confirmate de teste mult mai ample.

Citeste si:  Elemente care reduc nivelul colesterolului

Tuberculoza afectează mai ales populaţia săracă, ea fiind a doua cauză a mortalităţii dintre bolile infecţioase, după SIDA. Cele două pandemii sunt, de altfel, legate între ele, deoarece infectarea cu HIV, care slăbeşte sistemul imunitar, favorizează îmbolnăvirea de tuberculoză.

 În unele regiuni din lume, un tuberculos din patru suferă de o formă rezistentă la medicamentele curente. Regiunile cele mai afectate de această boală sunt Europa de Est, India şi Africa de Sud.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close