ANP: Aproape 20.000 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota la referendum

Peste 24.000 de persoane private de libertate îndeplinesc condiţiile pentru a vota la referendumul din 29 iulie, dintre acestea aproape 20.000 exprimându-şi intenţia de a participa la vot.

„La nivelul sistemului penitenciar au fost identificate 24.154 de persoane private de libertate care îndeplinesc condiţiile (…), dintre care un număr de 19.958 de persoane private de libertate şi-au exprimat intenţia de a participa la vot.

Reprezentanţii secţiilor de votare se vor deplasa, în data de 29 iulie, la unităţile penitenciare cu urna specială”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Citeste si:  FMI: cinci mari ţări emergente protestează contra dominării exclusive a Europei

Persoanele private de libertate aflate în custodia locurilor de deţinere subordonate ANP îşi pot exercita dreptul de vot, la referendumul naţional din 29 iulie, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare şi cu hotărârile Biroului Electoral Central.

„Persoanele custodiate în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care au această vocaţie sunt: persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate prin hotărârea primei instanţe; persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotărârea judecătorească; persoanele faţă de care s-a dispus măsura educativă a internării într-un centru de reeducare şi care au împlinit vârsta de 18 ani”, relevă sursa citată.

Citeste si:  Agentiile de rating s-au grabit in privinta României, pentru a-si demonstra vigilenta

De asemenea, persoanele private de libertate care urmează să voteze trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să aibă vârsta de peste 18 ani sau să fi împlinit această vârstă în ziua alegerilor; să nu le fie interzis acest drept; să fie cetăţeni români; să deţină acte de identitate valabile; să solicite, în scris, preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, că doreşte să-şi exprime dreptul de vot.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close