Proiect de aproape 8 milioane lei pentru restaurarea Muzeului Ceasului din Ploieşti

Contractul de finanţare pentru restaurarea şi consolidarea Muzeului Ceasului ‘Nicolae Simache’ Ploieşti prin Programul Operaţional Regional a fost semnat vineri, 27 iulie, valoarea totală ridicându-se la 7,94 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis vineri de ADR Sud Muntenia.

Din valoarea totală a contractului de finanţare, valoarea eligibilă este de 6,27 milioane lei (5,03 milioane lei fonduri nerambursabile FEDR, 1,1 milioane lei fonduri din bugetul naţional şi 125.420 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului). Durata de implementare este de 36 de luni.

Lucrările de restaurare şi consolidare propuse prin proiect urmează să recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii, redându-se în acest fel edificiului valoarea arhitecturală originară. Lucrările vor viza consolidarea structurii, refacerea modenaturii faţadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare. De asemenea se vor executa lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecţie, alei, împrejmuire, spaţii verzi.

Contractul de finanţare a fost semnat în cadrul Axei prioritare 1 ‘Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere’, Domeniul major de intervenţie 1.1 ‘Planuri integrate de dezvoltare urbană’, Sub-domeniul ‘Poli de creştere’.

Muzeul Ceasului, singurul de acest fel din ţară, şi-a deschis porţile în anul 1963, într-o sală a Palatului Culturii din Ploieşti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie între anii 1954 şi 1971. Ulterior, colecţia de ceasornice a fost adusă într-o clădire construită la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Patrimoniul Muzeului Ceasului ‘Nicolae Simache’ numără în prezent peste 4.000 de piese şi componente specifice ilustrând evoluţia sistemelor de măsurat timpul din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, de la primele ceasuri – cadranele solare, ceasurile arzătoare, cu apă sau cu nisip -, până la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce funcţionează cu mecanismele de la ceasornice, precum şi ceasurile bijuterii.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.