EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

DESCOPERIRE uluitoare pe fundul Mării Negre: un râu subacvatic, cu copaci, frunze şi cascade

– Râurile sub apă există cu adevărat! Mările şi oceanele Pământului au multe secrete, iar acesta este unul dintre ele.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un masiv râu subacvatic curgând pe fundul Mării Negre. Acest râu fascinant, cu copaci şi frunze ce cad pe fundul mării, are chiar şi cascade!

S-a estimat că dacă ar fi pe pământ, râul subacvatic ar fi în top 6 în ceea ce priveşte volumul de apă care curge prin el. Este de aproape 350 de ori mai mare decât Thames (Tamisa)  şi de 10 ori mai  mare ca Rinul, relatează Setyoufreenews.com.

Descoperirea poate ajuta oamenii de ştiinţă să facă mai multă lumină asupra modului în care viaţa reuşeşte să supravieţuiască în adâncul oceanului, departe de apele bogate în nutrienţi din apropierea ţărmului.

Râul subacvatic, care atinge şi adâncimi de 30 de metri în unele zone, are şi cascade asemănătoare celor terestre.

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au folosit un robot submarin pentru a studia canalul adânc ce a fost descoperit sub apă şi aşa au dat peste un râu cu apă foarte sărată, care curge de-a lungul canalului de pe fundul Mării Negre şi creează maluri şi lunci asemănătoare cu cele ale unui râu terestru.

Dr. Dan Parsons,  a spus: “Apa din aceste canale este mai densă decât apele din jur pentru că salinitatea mai ridicată poartă multe sedimente”. Curge de-a lungul platoului continental şi în afara platoului abisal, la fel ca şi un râu terestru.

Platourile abisale din oceanele noastre sunt precum deşertul, dar aceste canale pot distribui nutriente şi ingrediente necesare pentru supravieţuirea într-un asemenea mediu. Asta înseamnă că pot fi vitale, la fel ca şi arterele care aduc viaţa în adâncimea oceanului”.

Nu este prima descoperire a unui râu subacvatic. În adâncul Mării Mexicului există un râu numit Cenote Angelita, descoperit de către Anatoly Beloshchin şi echipa lui de scafandri.

“Eram la 30 de metri adâncime, apă dulce, şi apoi 60 de metri adâncime, apă sărată, şi văd un râu sub mine, o insulă şi frunze care cădeau. De fapt, râul este o albie de hidrogen sulfurat”, a declarat Anatoly Beloshchin.

Acest râu subacvatic este la fel ca şi un râu convenţional. Atinge o adâncime de 35 de metri în unele locuri, cu debit de apă dulce şi apă sărată în funcţie de adâncime.

Oamenii de ştiinţă au bănuit că se pot forma râuri subacvatice, după ce scanările sonare ale fundului oceanului au dezvăluit canale şerpuite în oceanele din întreaga lume.

De când a fost făcută publică existenţa unor asemenea râuri, cercetătorii sunt în căutarea cât mai multor exemple. Multe au fost descoperite, iar numărul lor va creşte probabil în viitorul apropiat.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

[nggallery id=53]

Citește și
14 Comentarii
 1. julian spune

  Catalina,
  Traducerea este ok cu exceptia unui singur cuvant: THAMES pe care l-ai fi putut denumi, asa cum stie toata lumea, Tamisa!

 2. alex spune

  Cătălina, de cand cel mai mare rau din Europa este Rin-ul?? chiar daca sunt persoane ce uita de Volga (care ii cel mai lung din Europa), urmatorul pe lista ii chiar Dunarea (ce trece pe la noi prin tara, nu??) . . frumos articol dar daca este tradus, puteau fi scoase asemenea aberatii din el (ca nu cred ca se supara nimeni) – parerea mea

 3. bingo spune

  alex, mai citeste o data cu atentie textul

 4. s spune

  Volga si Dunarea sunt fluvii … in articol vorbim de rauri 🙂

 5. taz spune

  Iar eu ca si scafandru ar trebui sa cred k exista un rau cu copaci si frnze care cad pe fundul marii negre unde de la 10 metrii nu mai exista viata din cauza ca nu exista curenti verticali sa o oxigeneze pe adancime?????? asta e un site de articole SF?

 6. mel spune

  Traducerea este execrabila. De ortografie, ce sa mai vorbim? (exemplu: „echipa lui de scafandrii”. Fetito, hai sa-ti spun o regula simpla: atunci cand scrii „scufundatori” cu un singur i, atunci scrii si „scafandri” cu un SINGUR i. Pe cale de consecinta, atunci cand scrii „scufundatorii” – articulat, atunci scrii si „scafandrii” – tot articulat. SIMPLU ?).
  Mai, copilasi! Inainte de a va face ziaristi, n-ar trebui sa va luati voi mai intai bacul ala???

 7. mel spune

  Surpriza! Si comentatorii vorbesc alaturea cu drumul. Articolul este tradus, evident, din engleza. Or, in engleza, „river” inseamna si rîu (nu rau) si fluviu. Pe de alta parte, si Rinul si Tamisa sunt fluvii, copii – adica niste rîuri FOARTE MARI! Deci @alex are dreptate, nu @s…

 8. Eusebiu spune

  Nu sunt aberatii, este totul adevarat. Cand eram copil ma jucam cu prietenii mei prin lunca fluviului si asteptam sa cada frunze din pomi. Erau bune si le mancam imediat. Se numesc saratele 🙂 🙂 😉

 9. nina spune

  E bine ca faceti corecturile necesare dar,va rog,nu jigniti autorul articolului !Folosind apelativul”fetito”,v-ati scazut din valoarea pe care credeti ca o aveti.

 10. valea jiului un univers spune

  …o adaptare lamentabila a unui articol aparut probabil in presa internationala.Pe fotografiile publicate apare foarte clar ca este vorba de Marea …..Mexicului.

 11. Marius spune

  articolul este eronat beautifulantidote.com/2013/01/18/the-underwater-river-by-anatoly-beloshchin/

 12. Ghelu Radu Bogdan spune

  Staţi să vedeţi ce se va întâmpla după ce vor fora sondele şi îşi vor face efectul compuşii „speciali” utilizaţi pentru Fracturarea Hidraulică în perimetrele Dobrogene şi de Litoral… Felicitări Partidului Iubit! Felicitări nesfârşitului Mazăre!

 13. marcel spune

  mai oameni buni ,toata lumea e critica , toata lumea e desteapta , toata lumea e …… ma , daca nu va place articolul , atunci treceti mai departe , m-am saturat de toata prostia romaneasca , destepti curului , apreciati o munca , a tradus , dute si citeste in ce limba vrei tu daca nu il vrei tradus de ea ……. numai idioti …….. Foarte frumos si interesant articolul, buna treaba Cătălina Rusin, nu baga in seama toti labagii care , nu stiu sa faca alt ceva decat sa critice …. pentru ca nu stiu sa faca alt ceva , oameni care nici macar nu au nume ………. romania …….

 14. carton network spune

  la asa photoshop de ce se comenteaza atat.aia sunt copaci?poate o imaginatie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata