Al-Qaida este în declin, dar rămâne o ameninţare serioasă

Reţeaua al-Qaida este „în declin” după moartea lui bin Laden şi a mai multora dintre liderii acesteia, dar ramificaţiile sale rămân o ameninţare serioasă pentru anumite regiuni vulnerabile, a precizat marţi Departamentul american de Stat în raportul său anual asupra terorismului, care constată că anul trecut s-a înregistrat cel mai mic număr de atacuri teroriste din anul 2005, transmit agenţiile internaţionale de presă.

În raport se subliniază că în timp ce gruparea de bază a reţelei al-Qaida a fost slăbită, alte grupări afiliate acesteia au câştigat teren, dând exemplul ramurii al-Qaida din Peninsula Arabică, considerată în mod special o ameninţare serioasă.

Citeste si:  Tunisia, o ţară laică cu un regim autoritar

În plus, în ciuda declinului, al-Qaida a reuşit să se adapteze noilor circumstanţe şi „a dovedit că este rezistentă şi are capacitatea de a conduce atacuri la nivel regional şi transnaţional, iar acest lucru constituie o ameninţare serioasă şi durabilă la adresa securităţii noastre naţionale”, avertizează raportul. Se atrage atenţia şi asupra grupării al-Qaida din Maghrebul Islamic, activă în zona Sahel-ului şi care a reuşit să se finanţeze cu ajutorul fondurilor primite în schimbul eliberării străinilor sechestraţi.

Documentul mai atenţionează că Iranul este „principalul susţinător mondial al terorismului”, finanţând şi susţinând grupări militare şi teroriste din Orientul Mijlociu.

Citeste si:  Intră în vigoare sancţiunea de respingere a cererii de chemare în judecată în cazul neparticipării la şedinţa de mediere

De asemenea, influenţa crescândă a acestei ţări în America Latină este considerată în raport principalul obstacol în lupta antiteroristă din această regiune. Cuba apare din nou pe lista neagră a statelor care sprijină acţiunile teroriste, ea fiind acuzată în raport că oferă adăpost militanţilor ETA şi că a furnizat sprijin politic şi medical gherilelor FARC din Columbia.

Deşi anul trecut nu au avut loc atentate pe teritoriul american, în document se menţionează preocuparea faţă de ameninţările ce pot proveni chiar din interiorul SUA, unde în ultimii ani mai multe persoane „aparent antrenate de al-Qaida şi de ramurile sale” au încercat să comită atentate.

Citeste si:  Ministrul dezvoltării economice a confirmat că Italia se află în plină criză economică

Este reamintit şi rolul grupărilor Hamas şi Hezbollah, care „au în continuare un rol destabilizator în Orientul Mijlociu” şi relaţii foarte bune cu regimurile din Siria şi Iran.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata