Alergiile, sinuzita, otita şi barotraumatismele

Alergiile, sinuzita, otita sau guturaiul în cazul persoanelor care călătoresc cu avionul sau se scufundă în mare acutizează simptomele barotraumatismului, afecţiune cauzată de schimbările de presiune.

Barotraumatismul dispare de obicei spontan, însă uneori durează câteva zile şi este necesară consultarea unui specialist, a explicat şeful secţiei de otorinolaringologie a Spitalului USP San Camilo din Madrid, Barajas del Rosal, citat marţi de Europa Press.

Concret, această boală se manifestă cu o uşoară înfundare a urechilor, care dispare repede sau după câteva ore. Totuşi, expertul a avertizat că, dacă senzaţia de ureche înfundată persistă mai mult timp, se poate produce o inflamaţie din cauza presiunii negative care produce durere şi pierderea auzului.

În plus, se percep zgomote continue sau intermitente şi apare chiar senzaţia de lichid în ureche, iar în cazuri mai grave se poate sparge timpanul, ceea ce conduce la apariţia stărilor de vertij.

Aceste simptome apar în special dacă persoana în cauză este răcită sau are o infecţie a căilor respiratorii superioare precum rinita, faringita, sinuzita sau otita.

Fosa nazală comunică cu urechea medie prin trompa lui Eustachio. În timpul deglutiţiei, muşchii peristafilini deschid trompa, permiţând ca aerul să intre şi să se echilibreze presiunea externă – sau atmosferică – şi cea internă din ureche.

„Dacă nu se deschide bine trompa, se înfundă urechea din cauza creşterii presiunii negative şi aceasta este ceea ce numim barotraumatism”, a explicat expertul.

Pentru a se evita producerea acestor probleme auditive se recomandă evitarea avionului şi a scufundărilor în mare în caz de răceală sau de alergii respiratorii, sinuzită sau otită, pentru că depresurizările obligă trompa lui Eustachio să lucreze mai mult şi, dacă este inflamată, se va închide şi va provoca apariţia durerilor.

Totuşi, în cazul în care călătoria cu avionul este inevitabilă, experţii recomandă folosirea, înainte de decolare, a unui nebulizator nazal decongestiv pentru a diminua aceste simptome, sau mestecatul gumei, pentru a permite o mai mare deschidere a trompei lui Eustachio.

Barajas del Rosal a subliniat importanţa de a se efectua, la observarea primelor simptome, a „manevrei Valsalva”, care constă în a forţa intrarea aerului în urechea medie suflând aer dinspre plămâni către nas în timp ce se presează nările cu degetele şi se ţine gura închisă.

Persoanele care practică scufundările trebuie să manifeste o „mai mare grijă” la coborâre, deoarece, uneori, în timpul coborârii a avut loc spargerea timpanului, urmată de pătrunderea apei în urechea medie.

Pe de altă parte, Barajas del Rosal a amintit că nu numai persoanele care călătoresc cu avionul sau scafandrii sunt expuşi riscului de barotraumatism, ci şi copiii, pentru că au trompa lui Eustachio mai scurtă şi largă, ceea ce îngreunează deschiderea în caz de depresurizare.

„Copiii mici plâng în momentul aterizării în mod natural pentru a forţa intrarea aerului în urechea medie. De aceea, utilizarea unui biberon sau a suzetei în timpul decolării şi aterizării pot ajuta la destuparea urechilor. În plus, este mai bine să nu doarmă în timp ce avionul decolează sau aterizează”, a subliniat expertul.

În cazul în care aceste sfaturi nu dau rezultate şi simptomele nu dispar, este necesar un consult ORL, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.