Când va fi următoarea lună albastră? În august 2012!

– Poţi să te simţi norocos dacă aşteptai să vezi o lună albastră plutind pe cer. Cerul de  august ne va bucura cu două asemenea evenimente, în zilele de 1 şi 31, când se aşteaptă apariţia acestei sfere luminoase, numite adesea „lună albastră”.

 

Dacă le ratezi pe acestea când va fi următoarea ocazie?  Va trebui să mai aştepţi 3 ani, până pe 31 iulie 2015, relatează Livescience.com.

Totuşi, unicul satelit al pământului va arăta ca într-o noapte normală. Chiar şi aşa, a doua lună albastră din august este considerată un fenomen rar, pentru că două asemenea evenimente într-o lună apar la aproximativ 2,66 ani.

O fază lunară durează de regulă 29,5 zile – timpul necesar pentru a se roti o dată în jurul pământului, perioadă în care luna trece prin toate fazele sale, de la luna nouă până la luna plină (când luna este între pământ şi soare).

În mod normal,  pe durata unui an calendaristic au loc 12 fenomene de lună plină. Înmulţind perioada de repetiţie a  lunii pline (29,5 zile ) cu 12 (numărul de luni dintr-un an ) se obţin 354 de zile. Un an calendaristic are 365 de zile. Rezultă o diferenţă de 11 zile. Împărţind numărul de zile la care se repetă luna plină la (29,5) la  11, rezultă faptul că la aproximativ 2,68 ani are loc fenomenul de lună albastră.

Almanahul Fermierului (SUA 1934), a folosit pentru prima dată termenul de   lună albastră pentru a descrie fenomenul de lună plină ce apare de 4 ori într-un anotimp. În 1946, o altă publicaţie americană, a preluat termenul de lună albastră,  pentru a descrie apariţia a două fenomene de lună plină într-o lună calendaristică, sens folosit şi în zilele noastre.

În limba engleză, termenul lună albastră, este folosit cu sensul de “niciodată” sau de  “foarte rar” – “to the full moon”  (la luna albastră).

Fenomenul fizic de lună albastră se leagă de erupţia din 1883 a vulcanului Indonezian Krakatoa. Explozia vulcanului a aruncat în atmosfera terestră particule de cenuşă  cu dimensiuni foarte mici (de aproximativ 1 micron) particule ce aveau dimensiunea potrivită pentru a reflecta lumina roşie, astfel încât lumina Lunii să apară albastră sau verde.

Fenomenul de lună albastră a fost vizibil de pe întreaga planetă timp de cel puţin 2 ani de la explozia vulcanului .

Fenomenul fizic de lună albastră apare şi atunci când au loc incendii de pădure. Fumul degajat de acestea conţine particule foarte fine ce au dimensiunea potrivită pentru a reflecta radiaţia roşie, astfel încât lumina lunii să fie albastră.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.