Ce miros are spaţiul?

– Astronauţii care au avut şansa de a face plimbări în orbita planetei noastre, vorbesc întotdeauna despre mirosul extraordinar de ciudat al spaţiului.

Aceştia nu îl pot mirosi în timp ce plutesc în exteriorul staţiei spaţiale, deoarece costumele lor emană un odor de plastic puternic, însă, în momentul în care revin în interiorul staţiei spaţiale şi îşi îndepărtează căştile de protecţie, astronauţii sunt fascinaţi de mirosul distinct al ultimei frontiere. Acesta se imprimă în costumele lor, căştile de protecţie, mănuşi şi unelte, scrie Lifeslittlemysteries.com.

Particulele “agăţătoare”, fugitive din apropierea vidului, printre altele şi oxigen atomic, au mirosul metalului fierbinte şi a fumului de sudură.

Steven Pearce, un chimist renumit a fost chemat de NASA să recreeze mirosul spaţial pe Pământ în scopul de a antrena astronauţii viitoarelor expediţii. „Caracterul metalic al mirosului poate proveni de la vibraţii de maximă energie a ionilor„, spune acesta.

În anul 2009, astronautul NASA Kevin Ford a declarat din orbită că spaţiul are un miros aparte: “Este ceva ce nu am mai simţit vreodată, însă nu îl voi uita niciodată”.

După o misiune încheiată în anul 2003, astronautul Don Pettit a descris mirosul în propriul mod pe blogul NASA:

Este greu de descris acest miros; în mod clar nu este echivalentul olfactiv pentru descrierea paletei de senzaţii a unor alimente noi ( în genul “are gust de pui”). Cea mai bună descriere pe care o pot face este dată de cuvântul metalic: o senzaţie metalică dulce, destul de plăcută. Mi-a amintit de verile petrecute în facultate când munceam multe ore cu o lampă de sudură cu arc electric pentru a repara un echipament greu pentru un costum de exploatare forestieră destul de mic. Mi-a amintit de mirosul plăcut al fumului de sudură. Acesta este mirosul spaţiului”.

În interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale miroase un pic mai pământesc. Pettit care s-a întors recent dintr-o misiune de şase luni pe SSI a declarat că “Staţia spaţială are un miros combinat de laborator-maşinărie-magazin-motor-cameră, iar apoi când se găteşte cina şi se deschide o pungă cu tocană sau altceva, simţi puţin şi odorul de friptură de vită”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.