Datoriile Poştei Române la bugetul de stat au crescut de peste trei ori în trei luni

Compania Naţională Poşta Română a înregistrat, la finele lunii iunie, datorii la bugetul de stat de peste trei ori mai mari decât în primele trei luni din 2012, acestea ajungând la 125,5 milioane lei, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Datoria vine din taxa pe valoarea adăugată, respectiv 21,4 milioane, 97,2 milioane din alte impozite şi taxe, iar 6,8 milioane din dobânzi şi penalităţi de orice fel. Pentru această companie s-au acordat înlesniri la plată.

La finele lunii martie datoria era de 30,624 milioane lei.

Pierderile Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) au ajuns, în perioada 2009-2011, la valoarea de 485 milioane lei. Conform datelor oficiale veniturile lunare ale Poştei Române erau, la 31 mai 2012, de 105 milioane lei.

Compania Naţională ‘Poşta Română’ (CNPR) urmează a fi privatizată, strategia de privatizare fiind aprobată de Guvern pe 25 iulie.

Conform proiectului de HG publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), va fi angajat un consultant internaţional specializat pentru privatizarea CNPR, care va fi realizată prin majorarea capitalului social cu cel puţin 20%.

Proiectul de act normativ prevede constituirea unei comisii de acceptanţă a procesului de privatizare, a unei comisii de pregătire, coordonare şi monitorizare a procesului de privatizare şi a secretariatelor tehnice aferente, principalele atribuţii a comisiei de acceptanţă a procesului de privatizare şi componenţa acesteia.

Conform Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional, autorităţile se angajaseră să găsească, până la sfârşitul lunii iunie 2012, un investitor strategic care va prelua 20% din acţiunile CNPR, în urma unei majorări a capitalului social. Termenul iniţial pentru privatizarea Poştei Române, prin majorare de capital social, era sfârşitul lunii martie 2012.

CNPR şi-a diminuat pierderile considerabil în ultimul an, de la 28 de milioane de euro în 2010 la 4,3 milioane euro la finele anului 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.