DIICOT: Blejnar şi Marta, urmăriţi penal pentru complicitate la evaziune fiscală

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov au dispus începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar (41 de ani) şi Codruţ Alexandru Marta (38 de ani).

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, Blejnar şi Marta sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

În perioada martie-iulie 2010, inculpaţii Cecilian Morcov, Andrei Kelemen, Peter Sztufliak, Claudiu Monea, Dorel Ciobanu şi Salvatore Cuccina au constituit un grup infracţional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili, susţin procurorii.

Citeste si:  Percheziţii în patru judeţe pentru prinderea a 65 de persoane acuzate de fraude bancare

Potrivit DIICOT, membrii grupării au obţinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantităţii de peste 5.000 tone de motorină achiziţionată în regim suspensiv, combustibil comercializat pe piaţa internă.

Motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, urmând a fi livrată intracomunitar în Polonia.

În realitate, combustibilul era revândut prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul României.

Activitatea infracţională a grupării fost sprijinită de către învinuiţii Codruţ Alexandru Marta şi Sorin Blejnar, precum şi de către inculpaţii Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Braşov, afirmă procurorii.

Citeste si:  Nicolae Bănicioiu: Ne gândim să introducem în 2015 testarea genetică pentru cancer

„În sarcina învinuiţilor Marta şi Blejnar se reţine că au acordat sprijin grupului infracţional organizat în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal şi au blocat orice control sau inspecţie fiscală la societăţile comerciale utilizate de către membrii grupării, care ar fi putut conduce la stabilirea situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentând TVA şi accize”, se mai arată în comunicatul citat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata