Tănăsescu: Riscul cel mai mare al unei TVA de 9% este o scădere dramatică a veniturilor la buget

Riscul cel mai mare al introducerii unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 9% pentru alimentele de bază este „o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate”, a declarat marţi la RFI reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional /FMI/, Mihai Tănăsescu, care va prelua de la 1 august funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii /BEI/.

Introducerea unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 9% pentru alimentele de bază ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu şi a preţurilor, a avertizat Tănăsescu.

„Teoretic, impactul (unei TVA de 9% la alimentele de bază-n.r.) ar trebui să conducă la o scădere a preţului, la o reducere a evaziunii fiscale, dar vedeţi, nu întotdeauna teoria este egală cu practica. Este foarte greu de anticipat comportamentul celor care lucrează în acest domeniu şi cum vor folosi acest lucru”, a spus Tănăsescu.

El a precizat că „o tentativă de acest gen nu poate să conducă decât, poate, la o diminuare de evaziune fiscală, nu atât de mult la o diminuare a preţului la anumite produse alimentare”.

„Riscul cel mai mare este o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate. În acelaşi timp, există şi efectul pozitiv, în sensul că s-ar putea consuma mai mult, s-ar putea strânge mai mulţi bani la buget.

Dar, în acelaşi timp, trebuie să fim foarte atenţi că aplicarea unei cote reduse de TVA trebuie să aibă o implementare foarte bună a modului în care se face controlul asupra felului în care se aplică acest lucru. Ar fi neplăcut să aplici o asemenea metodă, să vezi că preţurile nu scad, că evaziunea continuă şi, de fapt, ai pierderi foarte mari de venituri la buget.

Este un scenariu care s-a întâmplat în foarte multe alte ţări, în cazul în care controlul nu este foarte bine concentrat pe acest lucru”, a spus Tănăsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, la Ministerul Agriculturii, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

„Susţin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare, a unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinută pentru buget şi 15% să fie rambursată producătorului.

Este un program fundamental şi ne dorim ca efectele de scădere a preţurilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale şi de sprijin a producătorilor autohtoni, să fie pozitive în 2013″, a afirmat Victor Ponta, la o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.