EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

11 semne care anunţă un colaps financiar, toamna aceasta

0

Ne apropiem rapid de un moment-cheie pentru sistemul financiar global? Este posibil ca august să fie o lună „adormită” din moment ce majoritatea Europei este în vacanţă, însă după această perioadă ne îndreptăm spre “o zonă periculoasă” unde se poate întâmpla aproape orice. Din punct de vedere istoric, există şanse ca toamna să aibă loc o criză financiară, mai mult decât în orice altă perioadă, iar această toamnă se conturează a fi una dificilă.

 

Atenţia lumii financiare este concentrată în mare parte asupra problemei euro, şi anume dacă acesta se va prăbuşi sau nu, însă chiar dacă autorităţile din Europa vor reuşi să menţină euro pe linia de plutire, vom avea de înfruntat probleme majore, se arată pe blogul theeconomiccollapseblog.com.

Ţări precum Grecia şi Spania experimentează deja condiţii asemănătoare depresiunii economice, iar mare parte din restul globului alunecă în recesiune.

Şomajul a urcat deja la niveluri record în unele părţi din Europa, majoritatea băncilor europene se află la limita insolvabilităţii, iar fluxul de credite este îngheţat la nivel global.

Peste tot în lume, oamenii încep să scrie despre probabilitatea unei crize economice majore ce va începe toamna aceasta, prevăzută a fi mult mai gravă decât criza financiară din 2008.

De exemplu, un articol recent din International Business Times a evidenţiat cum unii economişti mondiali se tem de ce e mai rău în următoarele luni:

“Un consens? Economia mondială a intrat în finala numărătorii inverse cu doar trei luni rămase, iar investitorii ar trebui să îşi treacă în agendă un colaps economic fie în august, fie în septembrie.

Citând o teorie pe care Jim Reid, un strateg al Băncii Germane, a adoptat-o încă din 2010 şi care prezice “o viitoare lipsă de flexibilitate a politicii din partea monetară şi cea fiscală”, acesta a scris o notă în care şi-a exprimat propria bucurie: “Se pare că Europa ne-a dat dreptate”.

Reid a mai scris că “SUA are abilitatea de a combate natura universală a teoriei noastre, dar dacă acest ciclu american este în totalitate de lungime medie, aşa cum a fost în ultimii 158 de ani de istorie (33 de cicluri), atunci următoarea recesiune ar trebui să înceapă până la sfârşitul lunii august”.

Sistemul financiar global este atât de complex, cu atâtea mii de variabile, încât este întotdeauna dificil să se aproximeze cu exactitate orice. De fapt, istoria este plină de economişti care au arătat stupid după ce au prezis o dată exactă pentru un anume eveniment.

Însă, fără îndoială începem să vedem nori de furtună cum se adună în această toamnă.

Există 11 semne care ne arată că „ceasul ticăie” pentru sistemul financiar global…

 

1. În septembrie vor avea loc mai multe evenimente importante pentru viitorul financiar al Europei. Următorul fragment este un extras dintr-un articol Reuters care detaliază multe din lucrurile cheie care sunt momentan programate să aibă loc în decursul respectivei luni.

“În acea lună o instanţă germană va pronunţa o hotărâre care ar putea neutraliza noul fond de salvare a zonei euro, olandezii vor avea alegeri, la fel cum Grecia încearcă să îşi renegocieze linia vieţii financiare, iar deciziile trebuie luate în funcţie de contribuabili, cu riscul ca aceştia să sufere pierderi uriaşe în urma împrumuturilor de stat către Atena.

Pe lângă toate acestea, zona euro trebuie să găsească o soluţie de a-şi ajuta următoarele piese de domino deteriorate, Spania şi Italia, sau să îşi prevadă un plan de back-up în caz că una din ele sau ambele se prăbuşesc”

2. Reuters anunţă că ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos a sugerat că Spania are nevoie de un plan de salvare în valoare de 300 de miliarde de euro.

3. Spania continuă să alunece tot mai adânc în recesiune. Economia spaniolă s-a contractat cu 0,4 procente în timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2012, după ce în primul trimestru s-a contractat 0,3 procente.

4. Rata şomajului în Spania este acum de 24,6 procente.

5. Potrivit Wall Street Journal, o nouă groapă de 30 de miliarde de euro a fost descoperită în planul de salvare financiar al Greciei.

6. Morgan Stanley lansează previziunea că rata şomajului în Grecia va depăşi 25 de procente în 2013.

7. Se preconizează că economia grecească se va diminua cu un total de 7 procente în timpul anului 2012.

8. Ministrul de finanţe german Wolfgang Schauble spune că restul Europei nu va mai face concesii pentru Grecia.

9. Economia Regatului Unit s-a prăbuşit într-o recesiune profundă. Doar în decursul celui de-al doilea trimestru din 2012, economia engleză s-a contractat cu 0,7 procente.

10.  Indexul activităţii de afaceri generale Dallas Fed a scăzut în mod dramatic până la – 13,2 în luna iulie. Acest lucru a reprezentat o surpriză majoră şi este încă un indicator că economia americană se îndreaptă rapid spre recesiune.

11. Cum s-a prezentat şi mai sus, o criză bancară are mai multe şanse să se întâmple în toamnă decât în orice altă perioadă a anului. Sistemul financiar global va pătrunde într-o “zonă periculoasă” începând cu luna septembrie şi nu trebuie să mai amintim cuiva că toate căderile financiare, din 1929, 1987 şi 2008, s-au întâmplat în a doua jumătate a anului.

 

Balonul datoriei se ţine umflat prin imprimarea a cât mai mulţi bani

 

Liderii europeni au încercat soluţie pe termen scurt după soluţie pe termen scurt şi nici una din ele nu a funcţionat.

Acum ţări din întreaga Europă alunecă în depresiune economică şi autorităţile europene par a nu mai avea răspunsuri. Iată ce a declarat recent un diplomat din zona euro:

“Timp de doi ani am pompat aer la barca de salvare, luând decizii care o umflau suficient cât să o ţină la suprafaţă deşi avea o gaură. Însă acum, gaura s-a făcut atât de mare încât nu mai putem pompa aer în barcă suficient de rapid încât să o menţinem pe linia de plutire”.
Barca se umple cu apă mai repede decât pot ei să o scoată.

Aşadar care e soluţia?

Ei bine, câţiva din experţii economici mondiali îndeamnă autorităţile să ţină balonul datoriei umflat prin imprimarea a cât mai mulţi bani.

De exemplu, chiar dacă Guvernul american funcţionează deja cu un deficit de un trilion de dolari, economistul New York Times Paul Krugman proclamă cu îndrăzneală că acum este momentul imprimării şi a împrumutării a şi mai mulţi bani. Acesta este mândru să fie keynesian şi spune că “ar fi bine şi tu să fii keynesian”.

Însă, mai mulţi bani şi implicit o datorie mai mare este soluţia potrivită la orice?

În SUA, M2 a depăşit pentru prima dată limita de 10 trilioane şi a crescut în dimensiune de mai mult de cinci ori în ultimii 30 de ani.

Din păcate, datoria SUA a început să crească mult mai rapid decât PIB-ul în aceeaşi perioadă de timp. De exemplu, în timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2012, datoria guvernului SUA a crescut cu 274,3 miliarde de dolari, dar PIB-ul american a crescut doar cu 117,6 miliarde de dolari.

Problema nu este faptul că nu „plutesc” suficienţi bani în jur. Problema este aceea că există o datorie mult, mult prea mare. Însă, aşa funcţionează lucrurile întotdeauna cu valuta discreţionară. Există întotdeauna tentaţia de a imprima şi mai mult.

Acesta este unul din motivele majore pentru care fiecare valută discreţionară din istorie s-a prăbuşit într-un final. Imprimarea de şi mai mulţi bani nu va rezolva problemele, ci le va determina să reapară sub altă formă.

În final, nimic din ceea ce vor decide autorităţile nu va ajuta la evitarea crizei economice care se apropie. Tot mai multă lume începe să realizeze acest lucru şi de aceea observăm atât de mult pesimism economic în momentele acestea.

De exemplu, potrivit unui nou sondaj Rasmussen, doar 14 procente din toţi americanii cred că tinerii şi copiii din America de astăzi “se vor descurca mai bine” decât părinţii lor.
Aceasta este o cifră uimitoare, dar ne arată pur şi simplu unde ne aflăm.

Economia mondială a fost în declin de mult timp, şi ne apropiem rapid de un alt declin major. Mai bine vă puneţi centurile de siguranţă, deoarece această cădere nu va fi plăcută deloc.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.