Actorul Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor

Actorul Horaţiu Mălăele a primit, joi, 2 august, o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, dar şi Placheta Bucureştiului, oferită de primarul general Sorin Oprescu, în semn de „respect, admiraţie şi iubire”.

Actorul a afirmat, în stilul său caracteristic, că numai aici se putea vedea aşa ceva – „stelele sunt pe pământ, România este în aer”.

„Vă mulţumesc pentru această flatantă manifestare de simpatie care probează o dovadă de iubire de ambele părţi. Un asemenea gest se face ori din dragoste, ori din ură. Un proverb islamic spune: ‘Dacă vrei să distrugi un om, mai întâi trebuie să-l iubeşti’. În oricare din cazuri vă rămân recunoscător pentru această formă subtilă, aristocratică, de a fi călcat în picioare cu atâta graţie”, a spus Horaţiu Mălăele, la ceremonie.

Artistul şi-a încheiat discursul cu un catren: „Unul e pus la grătar/ Altul stă interimar/ Unul e prins cu ocaua/ Numai eu sunt dus cu steaua”.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a oferit lui Horaţiu Mălăele în semn de „respect, admiraţie şi iubire” Placheta Bucureştiului.

„Unic şi irepetabil, inconfundabilul nostru Horaţiu Mălăele este aşa cum bine ştim un mare artist cu totul special. Actor, regizor, caricaturist şi scriitor, el este un fenomen artistic care nu încetează să ne uimească. Este un continent al creativităţii pe care-l explorăm mereu cu încântare. O stea care străluceşte seară de seară pe scenă, transformându-ne pe noi toţi, colegi şi spectatori, în marii lui admiratori. (…) Îţi mulţumim că ai venit ca să ne încânţi şi să străluceşti mereu pentru noi. Te rugăm în schimb să primeşti Placheta oraşului Bucureşti şi steaua pe Aleea Celebrităţilor ca semn al respectului, admiraţiei şi iubirii noastre pentru tine”, a declarat Sorin Oprescu.

În cuvântul său de laudatio, directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, l-a comparat pe Mălăele cu „Pasărea măiastră a lui Brâncuşi”.

La evenimentul din Piaţa Timpului au participat George Ivaşcu, Cristian Şofron, Florin Zamfirescu, George Motoi, Vladimir Găitan, Alexandru Bindea, A.G. Weinberger, Tudor Chirilă, Mircea M. Ionescu, Alice Barb, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, şi mulţi admiratori.

Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucureşti, este un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România, fiind iniţiat de Teatrul Metropolis şi Cocor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.

* * *

Actorul Horaţiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, la Târgu-Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (1975), la clasa lui Octavian Cotescu. Şi-a desfăşurat activitatea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul ‘Nottara’, iar din 1996 la Teatrul ‘Bulandra’, Teatrul de Comedie.

Printre rolurile din teatru se numără cele din: ‘Tinereţe fără bătrâneţe’ (1975), ‘Slugă la doi stăpâni’ de Carlo Goldoni (1976), ‘Timon din Atena’ de William Shakespeare, ‘Familia Tot’ de Istvan Orkeny (1978), ‘Karamazovii’ după Dostoievski, (1981), ‘Scapino’ de Moliere (1985), ‘Mincinosul’ de Carlo Goldoni (1991, r. Vlad Mugur, Teatrul ‘Odeon’ din Bucureşti, Premiul UNITER 1992), ‘Puricele’ de Georges Feydeau (1993, r. Horaţiu Mălăele), ‘Escrocii în aer liber’ de Ion Băieşu (1994), ‘Lecţia’ de Eugen Ionescu, ‘Un deţinut la Auschwitz’ de Alain Bosquet (r. Domniţa Munteanu), ‘Carlo contra Carlo’ de Paul Ioachim, ‘Cafeneaua’ (1997, r. Horaţiu Mălăele), ‘Unde-i revolverul?’ de Georgey Gabor, ‘Podu” după ‘Podul sinucigaşilor’ de Paul Ioachim (1999), ‘Unchiul Vanea’ de A.P. Cehov (2001, r. Yuri Kordonski), ‘Măscăriciul’, după A.P. Cehov, (r. Horaţiu Mălăele, 2004).

A regizat spectacolele: ‘Bani din cer” de Ray Cooney (Teatrul de Comedie, 2001), ‘Poiana boilor’, după A.P. Cehov (Teatrul de Comedie, 2003), ‘Măscăriciul’ după A.P. Cehov (Teatrul Bulandra, 2004), ‘Revizorul’ de N.V. Gogol (Teatrul de Comedie, 2006). Mai recent, a semnat regia spectacolului ‘Lautrec la bordel’, jucat pe scena Teatrului Metropolis în stagiunea 2011-2012. De asemenea, joacă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, alături de Ion Caramitru, în spectacolul ‘Caramitru – Mălăele, câte’n lună şi în stele’. Horaţiu Mălăele a jucat în peste 50 de filme, printre cele mai recente numărându-se ‘Poker’ (2010, r. Sergiu Nicolaescu), iar în teatrul de televiziune a interpretat peste 150 de roluri.

A obţinut numeroase premii, printre care: Premiul pentru interpretare (Iaşi – 1975) pentru ‘Tinereţe fără bătrâneţe’, Premiul pentru cea mai bună interpretare (Galaţi – 1976) pentru ‘Slugă la doi stăpâni’, Premiul pentru interpretare (Festivalul „I.L. Caragiale”, Bucureşti – 1993), Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru interpretare (1993) pentru ‘Puricele’, Premiul pentru regie la Festivalul comediei româneşti (1994) şi Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan (Braşov, 1996), Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Comedie pentru spectacolul „Bani din cer” (Galaţi 2001).

Ca pictor şi caricaturist, a expus peste 3.000 de caricaturi în 36 de expoziţii naţionale şi internaţionale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.