Andrei Marga: Nu am cerut certificat ORNISS deoarece legea prevede că demnitarii nu au nevoie

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, 1 august,  că nu a solicitat certificatul ORNISS după preluarea funcţiei, explicând că Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate prevede că demnitarii nu au nevoie de acesta pentru accesul la informaţiile secrete.

„Articolul 7 din Legea 182 din 2002 spune aşa: accesul la informaţii clasificate se constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu. Accesul este garantat sub condiţia alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului pentru următoarele categorii de persoane: preşedintele României, primul-ministru, miniştri, deputaţi şi senatori.

Aceştia sunt îndreptăţiţi să aibă acces la informaţii clasificate fără îndeplinirea procedurilor de la articolul 28, alineatele 1-3. Aceste categorii nu intră în reglementările uzuale privind accesul la secrete”, a spus Marga, într-o conferinţă de presă susţinută la MAE.

El a afirmat că în momentul în care un demnitar depune jurământul se angajează „însă să păstreze cu sfinţenie” secretele de stat.

Ministrul a adăugat că, după preluarea portofoliului MAE pe 7 mai, a depus pe 10 mai la structura de securitate din minister „ceea ce se numeşte angajament de confidenţialitate până la îndeplinirea procedurilor legale în baza articolului 7 din Legea 182 privind protecţia informaţiilor clasificate”.

„Mi-au fost aduse la cunoştinţă normele cadru privind protecţia informaţiilor naţionale, NATO şi UE clasificate, proces continuat apoi în cadrul întâlnirilor cu şeful structurii de securitate din minister. Deci sunt instruit”, a spus Marga.

El a completat că are acces şi la informaţii secrete de importanţă deosebită ale NATO, fără de care nu ar fi putut participa la Summitul de la Chicago din mai.

Întrebat dacă beneficiază de sporul de 12,5% pentru utilizarea informaţiilor cu cifru de stat, Marga a răspuns că el ca demnitar nu are salariu, ci o indemnizaţie.

De asemenea, Marga a afirmat că nu ştie dacă pe fluturaşul de plată există o rubrică specială pentru acest spor, adăugând că o să verifice şi o să comunice public acest lucru.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.