Directoarea FMI îşi exprimă preocuparea faţă de „pierderea de încredere” în economia mondială

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, preocupată de „pierderea de încredere” în economia mondială, a apreciat miercuri că zona euro nu este „singura problemă” şi a atras atenţia asupra „întrebărilor importante” legate de situaţia bugetară a SUA, relatează AFP şi AP.

Christine Lagarde s-a referit asemenea la situaţia din Grecia şi a subliniat că Fondul Monetar Internaţional nu va părăsi „niciodată masa negocierilor”, dar şi că va da dovadă de „exigenţă” faţă de autorităţile greceşti în ce priveşte reformele cerute Atenei în schimbul asistenţei financiare.

Citeste si:  Monica Macovei: Nu candidez la nicio funcţie de conducere în PDL

„Observăm clar în acest moment o pierdere de încredere, alimentată de o combinaţie de indicatori economici nefavorabili şi de reacţia investitorilor la această situaţie”, a afirmat directoarea generală a FMI în cadrul unei conferinţe de presă la Washington.

Ea a exprimat „îndoieli” în ce priveşte capacitatea liderilor de a pune în aplicare deciziile pentru care s-au angajat, avându-i în vedere îndeosebi pe liderii din zona euro. Şefa FMI a evocat însă totodată riscurile care planează asupra SUA, ameninţate de un impas bugetar dacă nu se ajunge la un acord cu Congresul (forul legislativ) până la sfârşitul acestui an.

Citeste si:  Atenţie la curmale, fructe care conţin cea mai mare cantitate de zahăr

„Există întrebări importante cu privire la viitorul economic al Statelor Unite” – a notat dna Lagarde. „Trebuie discutate şi aprobate măsuri solide, ceea ce nu este deocamdată cazul”, a menţionat ea.

Directoarea FMI şi-a exprimat pe de altă parte speranţa că anchetele lansate cu privire la manipularea dobânzii interbancare Libor vor susţine eforturile de îmbunătăţire a disciplinei în sectorul financiar.

„După peste trei ani de eforturi ample de a reforma reglementarea sectorului financiar, această reformă încă nu a fost realizată nici pe departe”, a deplâns Christine Lagarde, adăugând că mai sunt „multe făcut” în acest sens mai ales în Europa şi în SUA.

Citeste si:  Câte tipuri de carduri există?
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close