IMAGINEA ZILEI: De ce poartă acest delfin un burete pe „nas”?

[block]0[/block]

– Se pare că pentru unii delfinii din Shark Bay, Australia, este important să fie în trend cu moda. Aceştia îi aceptă în reţelele lor sociale (echivalentul „bisericuţelor” la oameni) doar pe cei care poartă bureţi pe nas, un dispozitiv care îi ajută pe delfini să găsească mâncarea, arată noi cercetări.

 

Potrivit Livescience.com femelele delfin care poartă bureţi acvatici deasupra botului pentru a căuta peşte pe fundul canalelor adânci se asociază mai mult între ele, decât cu cele care nu folosesc buretele, susţin cercetătorii.

Bureţii sunt nevertebrate care se hrănesc prin intermediul unui filtru şi au diferite forme şi mărimi, dar tind să arate precum bureţii alimentari, pentru că au pori.

Aceste rezultate au fost surprinse iniţial de către co-autorul studiului, biologul Janet Mann de la  Universitatea Georgetown din Washington.

Delfinii care folosesc bureţi, numiţi „delfini pescuitori de bureţi”, sunt solitari, în cea  mai mare parte a timpului. “La început, nu părea că aceştia ar fi interesaţi de o viaţă socială”, a declarat Mann.

„Dar, după 22 de ani de observare a delfinilor din Shark Bay, a fost identificat un tipar şi “se pare că delfinii pescuitori de bureţi îşi părăseau zona pentru a se alătura celor asemenea lor”, a adăugat Mann.

Mann şi colegii ei au analizat cât de puternice sunt conexiunile sociale dintre delfini pescuitori de bureţi şi delfinii care nu au bureţi, ce locuiesc în aceaşi zonă, eliminând astfel diferenţele de habitat cu impact potenţial asupra comportamentului de grupare.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, deşi cei 36 delfini cu bureţi s-au asociat cu cei fără bureţi, delfinii pescuitori de bureţi nu au fost figurile centrale ale societăţii din Shark Bay datorită stilului de viaţă izolat.

Dar cele 28 de femele delfin cu bureţi au format grupuri, sau bisericuţe între ele, fără a avea neapărat o legătură anterioară.

Culegerea de  bureţi este o tactică complexă de vânătoare transmisă din generaţie în generaţie. Implică învăţarea locurilor în care cresc bureţii, alegerea celui potrivit, smulgerea unui burete intact de pe fundul mării şi folosirea boturilor pentru a cerceta zonele potrivite pentru găsirea peştelui ascuns în nisip.

Faptul că un comportament social învăţat îi aduce pe aceşti delfini împreună îi face să se deosebească de alte animale care formează grupuri, susţine Mann. Circumstanţele, cum ar fi sursele comune de hrană, pot aduce animalele împreună. Sau indivizii pot prelua comportamentele văzute la alţi membri ai grupului lor.

Dar asocierea datorită un comportament similar învăţat în altă parte este ceea ce îi transformă pe delfinii pescuitori de bureţi din Shark Bay pioneri culturali în rândul animalelor, au scris Mann şi colegii săi în studiul publicat.

Cercetările anterioare au arătat că aceşti delfini australienei sunt  spirite libere, femelele mişcându-se fără îngrădiri printre masculi, în diferite grupuri.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.