Jocurile Olimpice – Amsterdam 1928

A IX-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Amsterdam, în Olanda, în perioada 17 mai – 12 august 1928. Celălalt oraş candidat a fost Los Angeles, care însă a primit dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice din 1932.

Ceremonia de deschidere a fost oficiată de Prinţul Hendrik, soţul reginei Wilhelmina a Olandei.

La Amsterdam, a avut loc, pentru prima dată, ceremonialul aprinderii flăcării olimpice, purtată, ca şi în zilele noastre, prin mai multe ţări de către ştafete, iar parada naţiunilor a avut în frunte, tot pentru prima oară, delegaţia Greciei şi s-a încheiat cu ţara-gazdă, tradiţie care este păstrată până în ziua de azi.

Organizatorii olandezi au amenajat special pentru acest eveniment un complex olimpic, care avea la mijloc un stadion, cu o parte a tribunelor acoperită. Ovalul culoarelor de atletism a fost înconjurat de o pistă de 500 m pentru cursele cicliste.

De o parte şi de alta a stadionului, au fost construite un bazin de înot şi săli pentru box şi scrimă, majoritatea întrecerilor olimpice fiind concentrate pe un spaţiu foarte restrâns, un progres extraordinar în organizarea Jocurilor Olimpice. Pentru prima dată, compania Coca-Cola a sponsorizat Jocurile Olimpice.

La ediţia din 1928 a Jocurilor Olimpice au luat parte 2.883 de sportivi din 46 de ţări, dintre care 2.606 erau bărbaţi, iar 277 – femei. La Amsterdam, femeile au luat parte pentru prima dată în probele de atletism şi gimnastică, atleta poloneză Halina Konopacka devenind prima campioană olimpică la atletism (aruncarea discului).

Participanţii au concurat la 14 discipline sportive: atletism, canotaj, box, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, hochei, lupte, nataţie, pentatlon modern, echitaţie, iahting.

Clasamentul pe medalii a poziţionat echipa Statelor Unite pe primul loc, cu 22 de medalii de aur, 18 de argint şi 16 de bronz, fiind urmată de echipa Germaniei, clasată pe locul al doilea, cu 10 medalii de aur, 7 de argint şi 14 de bronz. A urmat Finlanda, pe locul al treilea, cu 8 medalii de aur, 8 de argint şi 9 de bronz. De altfel, a fost prima participare a Germaniei la Olimpiadă, după o absenţă de 16 ani, datorată suspendării survenite în urma războiului.

România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice din 1928 de atleţi şi scrimeri. Dintre scrimerii români s-a remarcat Mihai Savu, care a ajuns până în semifinale. Atleţii au fost eliminaţi în serii şi calificări.

Prinţul Olav al V-lea al Norvegiei a devenit primul membru al unei Case Regale care a obţinut o medalie la hochei, în faţa a 50.000 de oameni, iar egipteanul Ibrahim Moustafa a fost primul sportiv din afara Europei care a câştigat aurul la lupte greco-romane.

Luigina Giavotti a devenit cea mai tânără medaliată la Olimpiadă, după ce a câştigat argintul la gimnastică, la doar 11 ani şi 302 zile, un record menţinut până în prezent. India a cucerit prima sa medalie de aur la hochei pe iarbă, dintr-o serie de şase astfel de medalii, obţinute la Olimpiade până în anul 1956.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.