Jocurile Olimpice – Melbourne 1956

Olimpiada de vară din 1956, cunoscută oficial sub denumirea de Jocurile celei de-a XVI-a Olimpiade, s-a ţinut în Melbourne, în Australia. Ceremonia de deschidere a avut loc la 22 noiembrie.

Melbourne a fost ales în data de 28 aprilie 1949 oraş gazdă al manifestării în dauna oraşelor Buenos Aires, Mexico City, Montreal şi şase oraşe americane.

Decizia în privinţa locaţiei Olimpiadei de vară 1956 a fost îngreunată, printre altele, şi de faptul că Australia este situată în emisfera sudică, ceea ce însemna că în regiunile nordice era deja iarnă, perioada în care sportivii de acolo se odihnesc în urma încheierii sezonului.

O altă problemă a fost reprezentată de intrarea în carantină a cailor din zonă, ceea ce a determinat organizatorii să mute competiţiile de echitaţie la Stockholm, în Suedia. Astfel, Olimpiada de vară din 1956 a reprezentat o premieră, fiind prima Olimpiadă desfăşurată în ţări diferite. Întrecerile cabaline au avut loc la 10 iunie, cu aproape şase luni mai devreme faţă de restul competiţiilor Olimpice.

Dificultăţile întâmpinate de organizatorii de la Melbourne nu s-au oprit aici. Marea Britanie şi Franţa au pus stăpânire pe Canalul Suez după ce Israelul a atacat Egiptul.

În semn de protest, Egiptul, Irakul şi Libanul au anunţat că nu vor participa la Olimpiadă. La rândul lor, Olanda, Spania şi Elveţia au refuzat invitaţiile, din cauza invaziei Ungariei de către URSS. Cu doar două săptămâni înainte de deschiderea Olimpiadei, Republica populară Chineză a decis să se retragă, pe motiv că i s-a permis Republicii Chinei (Taiwanul) să concureze.

Cu toate acestea însă, numărul ţărilor participante a fost de 67, cu doar două mai puţine faţă de ediţia din 1952. Principala scădere s-a înregistrat însă la numărul atleţilor participanţi, care a ajuns de la 4.925 la 3.342.

Printre evenimentele care au atras atenţia în cadrul Olimpiadei de vară de la Melbourne s-a aflat participarea unei echipe mixte de atleţi atât din Germania de Est, cât şi din cea de Vest, combinaţie ce avea să dispară la Olimpiada din 1968. Alergătoarea australiancă Betty Cuthbert a devenit ‘Fata de aur’, după ce a câştigat de trei ori medalia de aur, performanţă egalată de sprinterul Bobby Joe Morrow.

Un alt australian, Murray Rose, a obţinut trei medalii la înot, iar alergătorul sovietic Vladimir Kuţ a câştigat cursele de 5.000 şi 10.000 de metri. Ca noutate, la iniţiativa adolescentului australian John Wing, atleţii de diferite naţionalităţi au defilat împreună la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, fără a fi grupaţi în funcţie de ţările cărora le aparţin.

Clasamentul pe naţiuni în cadrul Olimpiadei de Vară din Melbourne, 1956, este după cum urmează : URSS, cu 37 medalii de aur, 29 de argint şi 32 de bronz, apoi SUA, cu 32 de aur, 25 de argint şi 17 medalii de bronz, urmate pe locul trei de Australia, cu 13 medalii de aur, 8 de argint şi 14 de bronz. România s-a clasat pe locul al nouălea, reuşind să obţină 5 medalii de aur, 3 de argint şi 5 de bronz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.