Jocurile Olimpice – St Louis 1904

A III-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfăşurat în perioada 1 iulie-23 noiembrie 1904, la Saint Louis, în Statele Unite ale Americii.

Comportarea excelentă a Statelor Unite ale Americii la primele două ediţii ale JO moderne, precum şi nivelul economic foarte avansat, au determinat Comitetul Olimpic Internaţional să acorde dreptul de organizare a acestei ediţii unui oraş american.

Iniţial, în 1901, a fost desemnat drept gazdă oraşul Chicago, dar în 1904 se împlinea un secol de la intrarea statului Louisiana în SUA, un prilej în plus pentru câteva personalităţi americane influente, printre care şi preşedintele de atunci, Theodore Roosevelt, pentru a obţine dreptul ca întrecerile olimpice din 1904 să aibă loc la Saint Louis.

Pierre de Coubertin, iniţiatorul Jocurilor Olimpice, a preferat să nu participe la această ediţie, aceasta fiind, de altfel, singura dată când a lipsit de la o Olimpiadă.

Pentru bună desfăşurare a Olimpiadei, Universitatea Washington a pus la dispoziţie bazele sale sportive, bine utilate pentru acea vreme, astfel că întrecerile au fost mai centralizate şi au beneficiat de condiţii superioare. A fost construit şi un stadion de 15.000 de locuri.

Nivelul performanţelor a fost mult mai ridicat faţă de ediţia de la Paris, înregistrându-se şi câteva recorduri. Totuşi, distanţa mare şi costul ridicat al unei deplasări la St Louis au determinat o participare foarte redusă a sportivilor de pe alte continente. Traversarea oceanului prezenta, la începutul secolului XX, destule dificultăţi.

Organizatorii au repetat aceeaşi greşeală ca la ediţia precedentă, din 1900, de la Paris, prelungind durata JO până la aproape 5 luni şi cuplând Olimpiada cu Expoziţia Universală. Vizitatorii erau astfel înpărţiţi între întrecerile sportive şi manifestările culturale.

Ceremonia de deschidere a fost oficiată de însuşi Francis Field, preşedintele Expoziţiei Universale. Au participat, în total, 12 ţări şi 651 de sportivi (dintre care 645 de bărbaţi şi 6 femei) care s-au întrecut în 91 de probe din 17 sporturi, fiind introduse sporturi olimpice noi: baschetul şi boxul. Din totalul de participanţi, americanii au înscris peste 400 de concurenţi, faţă de 64 proveniţi din celelalte ţări.

Atletismul a constituit atracţia întrecerilor olimpice de la St Louis. Un record, ce avea să dăinuiască 28 de ani, a fost stabilit, la 200 m, de americanul Archie Hahn, care a devenit triplu campion olimpic, după victoriile de la 60 m şi 100 m. Compatriotul său, Ray Ewry, a învins în toate săriturile fără elan. Probele de înot, desfăşurate în condiţii nepotrivite şi pe distanţe aproximative, au fost câştigate, în majoritate, de sportivii germani şi unguri.

Americanul Thomas Hicks a câştigat proba de maraton după descalificarea compatriotului său, Fred Lorz, care a străbătut cea mai mare parte a distanţei clasice de 42,195 km într-un automobil.

Cu excepţia scrimei, dominată de trăgătorii cubanezi, a gimnasticii, unde germanii au fost concurenţi de temut, şi a turneului de fotbal, câştigat de canadieni, aproape toate celelalte întreceri au fost monopolizate de sportivii ţării gazdă.

În total, SUA a câştigat 69 din cele 88 de probe disputate, situându-se în fruntea clasamentului cu o diferenţă zdrobitoare, de 78 de medalii de aur, 82 de argint şi 79 de bronz, urmată de Germania, pe locul al doilea, cu 4 medalii de aur, 4 de argint şi 5 de bronz, şi de Cuba, pe locul al treilea, cu 4 medalii de aur, 2 de argint şi 3 de bronz. România nu a avut nici un reprezentant la această ediţie.

La JO de la St Louis a fost pentru prima dată când primii trei clasaţi au primit, în ordinea locurilor, medalii de aur, argint şi bronz.

De asemenea, la maraton au participat şi Len Tau şi Jan Mashiani, din tribul Tswana, primii africani la Olimpiadă, aflaţi la St. Louis în cadrul expoziţiei internaţionale. De altfel, gazdele au organizat, în perioada 12-13 august, ‘Zilele antropologice’, întreceri separate pentru negri, pigmei, patagonezi şi indieni americani. A fost unul din cele mai stânjenitoare momente din istoria JO.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.