Jocurile Olimpice – Tokyo 1964

A XVIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfăşurat la Tokyo, în perioada 10 octombrie – 24 octombrie 1964. Ceremonia a fost deschisă de împăratul Hirohito al Japoniei.

Tokyo a obţinut dreptul de a organiza jocurile olimpice în 1958 în detrimentul oraşelor Detroit, Buenos Aires şi Viena. A fost pentru prima dată când Jocurile Olimpice s-au desfăşurat în Asia.

Reconstrucţia de succes a Japoniei după al Doilea Război Mondial a fost ilustrată prin alegerea ultimului purtător al torţei olimpice, Yoshinori Sakai, care s-a născut la Hiroshima în ziua în care oraşul a fost distrus de bomba atomică (6 august 1945).

Înotătorul american Don Schollander a cucerit nu mai puţin de 4 medalii de aur, în timp ce etiopianul Abebe Bikila a reuşit a doua victorie consecutivă la maraton. Canotorul rus Viaceslav Ivanov a câştigat proba de skiff pentru a treia oară, iar înotătoarea australiană Dawn Fraser s-a impus pentru a treia oară consecutiv la 100 m liber, devenind prima femeie care câştigă 8 medalii (4 aur, 4 argint), la trei ediţii ale jocurilor olimpice.

Atletul american Al Oerter a reuşit şi el al treilea succes consecutiv la disc, în ciuda unei accidentări cervicale, care l-a forţat să poarte un echipament de protecţie.

Ungurul Dezso Gyarmati, considerat cel mai rapid poloist din istorie, a cucerit cea de-a cincea medalie consecutivă, iar un alt ungur, luptătorul greco-roman Imre Polyak a cucerit un titlu olimpic, după ce la precedentele trei Olimpiade terminase pe locul al doilea.

Ucraineanca Larisa Latînina a câştigat câte două medalii din fiecare metal la gimnastică pentru URSS, ajungând la un total incredibil de 18. Latînina este unul dintre cei patru sportivi care a câştigat la Olimpiadă 9 medalii de aur.

Primul premiu Fair Play acordat de CIO, dar oferit de Comitetul Olimpic Japonez a fost acordat suedezilor Lars Gunnar Kall şi Stig Lennart Kall, care au renunţat la şansele de a câştiga o medalie la yachting pentru a ajuta doi competitori a căror barcă se scufundase.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo au participat în total 5.151 de sportivi, din 93 de ţări dintre care 678 femei şi 4.473 bărbaţi care s-au întrecut în 163 de probe din 19 discipline sportive: atletism, canotaj, baschet, box, caiac-canoe, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, hochei, judo, lupte, nataţie, pentatlon modern, echitaţie, tir, volei, sporturi nautice.

În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deţinut de SUA, 36 de medalii de aur, 26 de argint, 28 de bronz, locul al doilea URSS, 30 de medalii de aur, 31 de argint, 35 de bronz, locul al treilea Japonia, 16 medalii de aur, 5 de argint, 8 de bronz.

Cu cele 12 medalii şi aproape 100 de puncte acumulate, reprezentanţii României s-au menţinut şi la această ediţie, în rândurile elitei sportive a lumii ocupând locul 14.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.