Maltratarea în perioada copilăriei lasă urme în materia albă a creierului

Maltratarea lasă urme în materia albă a creierului, ceea ce ar putea explica tulburările depresive sau recurgerea la droguri, observate mai frecvent la cei care au fost brutalizaţi în timpul copilăriei, potrivit cercetărilor unei echipe americane – relatează AFP.

Materia albă a creierului se distinge de materia cenuşie, unde se concentrează neuronii, fiind formată din reţele de fibre nervoase învelite în mielină, care permit transferul de semnale în cantitate mare şi facilitează comunicarea între diferitele zone ale creierului.

Perturbări la nivelul materiei albe au fost observate la adolecenţii expuşi la rele tratamente în timpul copilăriei, explică o echipă de cercetători americani într-un studiu publicat miercuri de revista Neuropsychopharmacology a grupului Nature.

Citeste si:  Copiii despoţilor din Asia Centrală: nepotism vulnerabil

Rezultatele sugerează că perturbările la nivelul materiei albe observate la adolescenţii maltrataţi în copilărie pot fi asociate cu un risc crescut de tulburări psihiatrice, în special depresie, comportamente de dependenţă şi utilizare de droguri, a explicat pentru AFP cercetătorul Hao Huang, de la universitatea ‘Texas Southwestern’ din Dallas, co-semnatar al articolului.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 19 adolescenţi voluntari care nu prezentau nicio tulburare psihiatrică, dar care au fost brutalizaţi în copilărie. Ei au fost victime ale unor violenţe psihice sau abuzuri sexuale sau au asistat la scene de violenţe în cadrul familiei lor timp de şase luni înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

Citeste si:  Detalii privind operaţiunea eliberării copilului răpit în Pakistan

Studiul a fost efectuat şi pe un grup martor de 13 adolescenţi voluntari care nu au fost nici subiecţii, nici martorii unor violenţe.

La capătul studiului care a durat cinci ani s-a constatat că cinci tineri din cei 19 au dezvoltat o depresie, faţă de unul singur din grupul martor şi că patru au devenit consumatori de droguri, faţă de unul din celălalt grup. În cazul lor s-au observat modificări la nivelul materiei albe.

Totuşi, mecanismul exact care induce perturbarea substanţei albe rămâne necunoscut şi sunt necesare studii aprofundate pe acest subiect.

Citeste si:  Australienii, înmormântaţi în cimitire eco şi cu GPS
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close