Proiectul Avatar urmăreşte să se ajungă la nemurirea umană până în 2045

– Magnatul media rus Dmitry Iţkov (foto) conduce “Avatar”, un proiect extrem de ambiţios şi amplu, de cercetare multidisciplinară, care urmăreşte obţinerea imortalităţii la oameni în următoarele trei decenii.

– Iţkov plănuieşte să realizeze această idee prin găzduirea creierelor umane în vehicule lipsite de trup, din ce în ce mai evoluate, prima dată prin implantarea lor în roboţi şi apoi, până în anul 2045, prin ingineria inversă a creierului uman şi “descărcarea” efectivă a conştiinţei omeneşti într-un cip de calculator, relatează Gizmag.com

 

În 2045 vom fi nemuritori, promite un miliardar rus care a început să caute sponsorizare pentru realizarea acestei misiuni, considerată imposibilă. O tentativă ambiţioasă de a atinge viaţa veşnică stocând spiritele nostre pe avataruri holografice. Termen final: 2045!

„Proiectul Avatar” prevede oferirea nemuririi prin transplantarea creierului nostru în corpuri robotizate şi apoi în holograme. Miliardarul rus Dmitri Iţkov, aflat la originea acestui proiect, s-a adresat deja celor 1.531 de miliardari aflaţi pe lista Forbes în scopul colaborării pentru finanţa­rea cercetărilor, iar Dalai Lama a încurajat această cauză.

Numele de cod al proiectului este o referire explicită la filmul lui James Cameron în care spiritele umane controlează un avatar prin intermediul unui dispozitiv cibernetic.

Patru etape

Pentru un avatar perfect, proiectul se va derula în patru etape, de la Avatar A la Avatar D.

1. Din 2015-2020, obiectivul este de a avea o copie robotică a unui corp uman, un “avatar” android, controlat de la dis­tanţă de creier (BCI-Brain Computer Interface).

Citeste si:  NASA dezvăluie cea mai clară imagine a Pământului în timpul nopţii

Sistemul ar capta pentru început atenţia persoanelor cu dizabilităţi, dar ar putea şi să permită oamenilor să lucreze în medii cu risc crescut sau să efectueze operaţiuni de salvare periculoase.

Pe cât de futuristă pare această viziune, Iţkov nu este singura persoană care o împărtăşeşte.

DARPA a alocat 7 milioane de dolari din bugetul pe anul viitor pentru dezvoltarea interfeţelor care să permită unui soldat să ghideze o măşinărie bipedă semi-automată, care să acţioneze ca un surogat al militarului.

Alţi cercetători au declarat că au reuşit să exercite un control asupra mişcărilor de bază ale unui robot umanoid folosind doar unde cerebrale şi mulţi lucrează la perfecţionarea acestei tehnologii.

2. Al doilea pas propus de proiectul lui Iţkov ar fi crearea unui sistem autonom de susţinere a vieţii pentru creierul uman, care va putea fi integrat apoi în “avatarul” proiectat anterior. Obiectivul este planificat până în 2025.

Dacă eforturile depuse vor avea succes, pacienţii imobilizaţi, dar care au un creier intact, vor putea să îşi recapete abilitatea de a se mişca prin intermediul noilor corpuri sintetice şi o varietate largă de dispozitive bio-electronice ar putea deveni posibile, creând super-sisteme electronice şi biologice.

La acest capitol nu există o gamă mare de cercetări, de fapt, cea mai apropiată ar fi cercetarea doctorului Robert J White care, în anii ’70, a reuşit să efectueze mai multe transplanturi de capuri la maimuţe.

Citeste si:  Ieşirea în spaţiu a unui astronaut de pe ISS întreruptă din cauza unei acumulări de apă în casca costumului

Crearea unui mediu artificial în care un creier nu doar să supravieţuiască, dar şi să continue să funcţioneze la nivel maxim, este cu siguranţă un obiectiv mult mai greu de îndeplinit.

3. Până în 2035, Iţkov speră să proiecteze invers creierul uman şi să descopere o modalitate de “descărcare” a conştiinţei acestuia într-o versiune sintetică.

Împreună cu progresele anterioare, acest pas ar permite oamenilor să obţină imortalitatea cibernetică. De asemenea, ar duce la crearea unei inteligenţe artificiale şi chiar să furnizeze oportunităţi pentru persoanele obişnuite de a-şi restaura sau de a-şi îmbunătăţi propriile creiere, de exemplu prin manipularea amintirilor.

Deşi nu există nici o cercetare actuală care să analizeze transferul conştiinţei umane într-un cip de silicon, există un interes major printre neurocercetători cu privire la înţelegerea modului intern de funcţionare al creierului.

Deşi de-abia ne îndreptăm atenţia spre acest domeniu, progresele recente sunt cu siguranţă paşi în direcţia corectă, cum ar fi un braţ robotizat care poate analiza tiparele electrice ale neuronilor singulari.

4. Cel de-al patrulea şi ultimul pas pare şi cel mai aproape de domeniul SF.

Până în anul 2045, Iţkov îşi doreşte să obţină “o minte cu substanţă independentă” încărcată nu într-un cip de calculator, ci în corpuri sau compoziţii diferite.

Un trup holografic ar putea merge prin pereţi sau s-ar mişca cu viteza luminii, în timp ce un corp realizat din nanoroboţi ar putea să preia un număr diferit de forme.

Citeste si:  Un comentariu online din patru privind serviciile telecom din România reflectă nemulţumirile clienţilor

Finanţare şi sprijin

Iţkov spune că a investit suficienţi bani proprii pentru a porni cerecetarea necesară, angajând 30 de oameni de ştiinţă pentru a-şi îndeplini obiectivele, organizând întâlniri, având planuri de a organiza birouri în San Francisco până la sfârşitul anului acesta.

De asemenea, acesta lucrează la crearea unei reţele de socializare prin care să îşi promoveze iniţiativa şi a unui “incubator de afaceri” pentru crearea de aplicaţii comerciale, în special în domeniul medical, care ar capitaliza cercetarea şi ar finanţa dezvoltarea viitoare.

Cu alte cuvinte, pe cât de fantezist sună, Iţkov este foarte serios în legătură cu acest proiect, iar roţile încep să se mişte în ceea ce priveşte materializarea lui.

Desigur, ritmul impresionant al investigaţiilor ştiinţifice necesare pentru a face ca acest proiect să aibă succes necesită un capital imens. Pentru a încerca soluţionarea acestei probleme, Iţkov s-a adresat recent miliardarilor din lista Forbes cerând fonduri, însă caută în acelaşi timp şi susţinere guvernamentală.

În mod surprinzător, Ministrul de Educaţie şi Ştiinţă rus şi-a exprimat susţinerea faţă de iniţiativă şi a programat întâlniri pentru a discuta construcţia unui centru de cercetare şi dezvoltare specializat.

Şi mai surprinzător este că iniţiativa lui Iţkov a primit susţinere şi încurajare şi din partea lui Dalai Lama.

Citește și
2 Comentarii
  1. Eugen spune

    un dobitoc care creaza monstrii

  2. George spune

    totul va fi posibil in viitorul apropiat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close