Suceava: 290 de mineri protestează în subteran, la mina Botuşana, din cadrul CNU

Un număr de 290 de mineri de la mina Botuşana, aparţinând EM Crucea – Suceava, din cadrul CNU, s-au blocat, joi, în subteran, după ce negocierile cu patronatul au eşuat, a declarat prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de 1august 2012, începând cu ora 17,50, la punctul de lucru Botuşana s-a declanşat un protest al salariaţilor în urma negocierilor cu conducerea companiei.

Revendicările salariaţilor au vizat creşterea salarială cu 30% pentru personalul din subteran, acordarea a trei premii anuale în valoare de câte 800 lei, actualizarea sporului de pericol, acordarea hranei zilnice în sumă de 15 lei, acordarea tichetelor de masă neimpozabile, acordarea tichetelor cadou de 300 lei şi creşterea sporului de radiaţii la 30%.

Motivat de faptul că rezultatul negocierilor i-a nemulţumit pe protestatari, aproximativ 250 de mineri s-au blocat la intrarea în mina de la perimetrul minier Botuşana şi au solicit aplicarea imediată a tuturor revendicărilor.

La negocieri au participat din partea CNU, Nicu Popa, iar din partea conducerii sucursalei directorul Anton Filipiuc.

Sinescu a dispus ca la faţa locului să fie asigurată acordarea asistenţei medicale cu o ambulanţă cu paramedic, iar ordinea publică să fie asigurată de cadre ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Potrivit lui Sinescu, reprezentanţii CNU au declarat că, până la data de 30 august 2012, vor efectua o analiză economică, pentru a avea o viziune clară asupra posibilităţii de a soluţiona revendicările protestatarilor, analiză ce va fi dezbătută în cadrul Consiliului de Administraţie, motiv pentru care au solicitat protestatarilor să le acorde un răgaz, până la acea dată.

În seara zilei de 1 august 2012, în jurul orei 23,30, minerii au ieşit la suprafaţă au continuat discuţiile, dar nu s-a conturat o soluţie, acceptată de ambele părţi. De aceea, în dimineaţa zilei de joi, ora 8,30, 290 de mineri au reintrat în subteran şi au înaintat circa 500 de metri în galerie. Ulterior, aceştia au solicitat hrană şi apă, ce a fost asigurată de conducerea CNU Bucureşti.

„Vom întreprinde toate măsurile necesare pentru ca viaţa protestatarilor să nu fie pusă în pericol şi vom face demersurile necesare pentru a stabili un dialog constructiv între cele două părţi”, a spus Sinescu, adăugând că toate instituţiile cu atribuţii în domeniu vor fi pregătite să gestioneze situaţia cu celeritate şi profesionalism.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.