ANM: Precipitaţii reduse cantitativ şi secetă cu diferite grade de intensitate până pe 7 august

Precipitaţii reduse cantitativ în regiunile agricole din vestul şi centrul ţării şi secetă pedologică accentuată în intensitate în special în sud-est, sud şi est, sunt caracteristicile principale ale prognozei agrometeorologice valabile până pe data de 7 august, publicată vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.

‘În intervalul 1-7 august 2012, prognoza meteorologică estimează precipitaţii, în general slabe cantitativ, îndeosebi în regiunile agricole din vestul şi centrul ţării. În restul teritoriului, probabilitatea de producere a ploilor va fi redusă. În aceste condiţii, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (extremă, puternică şi moderată) se va putea accentua în intensitate în special în zonele agricole din sud-estul, sudul şi estul ţării’, menţionează, într-un comunicat de presă, Ion Sandu, directorul general al ANM.

Potrivit caracteristicilor agrometeorologice, în intervalul 2-7 august a.c, conţinutul de apă din sol (adâncime între 0-100 cm), în cultura neirigată de porumb se va situa la valori scăzute şi deosebit de scăzute, în cea mai mare parte a ţării, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

De asemenea, pe unele suprafeţe agricole din Banat şi, local, în sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul Moldovei, nord-vestul Munteniei şi al Olteniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Specialiştii ANM estimează că din cauza regimului termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod normal şi a persistenţei insolaţiei în orele de amiază vor determina forţarea proceselor de maturare, ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, în special pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

Starea de vegetaţie a culturilor de porumb şi floarea-soarelui se va deprecia în continuare, iar la plantaţiile pomi-viticole se vor înregistra îngălbenirea frunzelor, subdimensionarea fructelor, căderea prematură a acestora şi forţarea procesului de acumulare a zaharurilor.

De asemenea, în toate podgoriile, viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor şi coacerea în ‘pârgă’.

Din cauza menţinerii secetei pedologice prelungite, lucrările agricole în câmp (arături în vederea însămânţărilor de toamnă) se vor desfăşura, per ansamblu, cu dificultate.

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul analizat, va predomina o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculară, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi estul ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 20 şi 31 grade Celsius, mai ridicată cu până la 8 grade Celsius în raport cu normalul perioadei, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Maxima zilei se va încadra între 27 şi 38 grade Celsius, la scara întregii ţări, iar minimele vor fi cuprinse între 9 şi 25 grade Celsius.

Meteorologii prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în nordul şi sud-estul ţării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.