EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

China şi obsesia performanţei

Campionii olimpici chinezi sunt feriţi de toate problemele exterioare, ca să se concentreze doar asupra performanţelor, cum s-a întâmplat cu Wu Minxia, aur la sărituri în apă de la trambulina de 3 m sincron, care atunci când pregătea Jocurile nu ştia că mama ei are cancer, scrie AFP.

Wu Minxia, cu partenera ei He Zi, a câştigat duminică, la 26 de ani, titlul olimpic în proba sa, devenind prima reprezentantă a disciplinei care obţine aurul la trei Olimpiade consecutive.

Ca să nu-i afecteze pregătirea pentru Olimpiadă, părinţii i-au ascuns că mama luptă de opt ani împotriva cancerului, a scris la începutul săptămânii ziarul Shanghai Morning Post. Mai mult, conform ziarului, Wu n-a ştiut că bunica ei a murit de curând.

„Wu ne-a sunat când bunica ei tocmai murise. Am strâns din dinţi şi i-am spus că totul e bine şi nu sunt probleme”, a declarat tatăl sportivei, Wu Jueming, pentru publicaţia citată. El a explicat că i s-a părut „esenţial” s-o mintă astfel pe fiica sa, pentru a n-o împiedica să se concentreze asupra sportului.

„Cu fiica noastră nu vorbim niciodată despre problemele de familie”, a adăuga el.

Mii de internauţi au condamnat pe blogurile lor aceste minciuni, care li se par emblematice pentru cruzimea sistemului sportiv de stat din China.

„În afară de faptul că-i face pe oameni să-şi piardă minţile, strategia noastră olimpică îi face să-şi piardă omenia”, a scris unul din ei, pentru care „sistemul nostru sportiv naţional este respingător”.

Şcolile de sport din China, care selecţionează şi antrenează într-un ritm infernal copii de vârstă foarte fragedă, au produs numeroşi campioni ce au permis ţării să termine în fruntea clasamentului pe medalii la JO de la Beijing din 2008.

China vizează repetarea acestei performanţe la Londra, unde este deocamdată pe primul loc în clasamentul pe medalii.

Părinţii lui Wu au explicat pentru Shanghai Morning Post că-şi văd rar fiica şi nu-i urmăresc activităţile decât prin intermediul blogului său. Ei au mers la Londra ca s-o susţină, dar n-au văzut-o înaintea finalei.

„De când am venit, i-am trimis doar un mesaj să-i spunem că totul e bine, ca să nu-şi facă griji”, a declarat tatăl.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata