JO 2012: Gimnastică: Gabrielle Douglas (SUA), campioană absolută, Izbaşa, pe 5, Iordache, pe 9

Joi, în North Greenwich Arena (O2) s-a desfăşurat joi concursul pentru titlul feminin la individual compus din cadrul turneului de gimnastică artistică, încheiat cu victoria primei gimnaste de culoare campioană olimpică absolută, americanca Gabrielle Douglas, cu un total excepţional – 62,232 puncte.

Următoarea clasată a fost Victoria Komova (Rusia) – 61,973 puncte, medalia de bronz revenind unei alte sportive din Rusia – Alia Mustafina, chiar dacă a ratat la bârnă, cu 59,566 puncte, cu acelaşi punctaj fiind creditată şi ocupanta locului 4, conform clasamentului oficial, americanca Alexandra Raisman, cele două fiind departajate de totalul celor mai bune note (45,933 Mustafina, respectiv 45,366).

Pe un excepţional loc 5 s-a situat românca Sandra Izbaşa, cu 58,833 puncte (şi, încurajator în perspectiva finalei, cea mai bună notă la sol, 15,200 puncte), în timp ce Larisa Iordache, cealaltă reprezentantă a României în finala la individual compus, încă afectată de accidentarea din prima zi, a prins şi ea Top 10, locul 9, cu 57,965 puncte.

Finalistă de individual compus de conjunctură, din cauza accidentării Larisei Iordache, principala noastră speranţă pentru concursul complet, Sandra Izbaşa a dat încă o dată dovadă de un spirit de luptă, de o calitate morală excepţionale, reuşind nu numai un loc 5 nesperat, dar şi note într-un crescendo care dă măsura valorii de om de concurs al campioanei olimpice de la Beijing: 13,900 la paralele, 14,400 la bârnă, 15,200 la sol şi 15,333 la sărituri. Vizibil marcată de afecţiunea ei la călcâi, reţinută în execuţii, Larisa Iordache a făcut ce a putut, primind, în aceeaşi ordine, 14,233, 14,966, 13,833 şi 14,933.

Spre deosebire de alte concursuri de acest nivel, arbitrele au fost, în unele cazuri, de o generozitate ieşită din comun, primele patru, în special Komova (la sărituri, cu o execuţie din 5,8 a primit o neverosimilă notă de 15,466, deşi a făcut aterizarea cu vreo 4 paşi laterali, fiind aproape să ajungă pe masa juriului) având evidente simpatii între mânuitoarele de note. Ceea ce, totuşi, nu-i răpeşte nimic din meritul Gabriellei Douglas, o gimnastă sigură şi carismatică.

Pentru finalele pe aparate, de duminică şi luni, Sandra Izbaşa este calificată sărituri şi la sol, Cătălina Ponor şi-a asigurat prezenţa în lupta pentru medalii la bârnă şi sol, iar Diana Bulimar a prins finala de la bârnă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.