Jocurile Olimpice – Atlanta 1996

Cea de-a XXVI-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat, la Atlanta, în perioada 19 iulie – 4 august 1996. Ceremonia a fost deschisă de preşedintele american Bill Clinton.

Flacăra olimpică a fost aprinsă de fostul mare boxer american Muhammad Ali. Oraşul Atlanta a avut cinci contracandidate Atena (Grecia), Belgrad (Iugoslavia), Manchester (Marea Britanie), Melbourne (Australia) şi Toronto (Canada).

Întrecerile olimpice s-au desfăşurat pe cele mai moderne baze sportive din lume, cu dotări de excepţie.

Jocurile Olimpice de la Atlanta au fost umbrite pe 27 iulie de producerea unui atentat terorist cu bombă, în Parcul Centenar Olimpic, care nu făcea parte din sistemul de securitate al Jocurilor. Atentatul s-a soldat cu uciderea unei persoane şi rănirea altor 110 în timpul unui concert.

Capacitatea ‘Satului Olimpic’ a fost de 15.000 de locuri, cea mai mare din istoria Jocurilor Olimpice. Pentru prima oară în istorie, toate cele 197 de comitete olimpice naţionale au fost reprezentate la Olimpiadă. Un record a fost înregistrat şi în rândul ţărilor care au câştigat medalii, 79, dintre care 53 cu medalii de aur.

La această ediţie au fost introduse sporturi ca volei pe plajă (beach volley), mountain bike, canotaj – categorie uşoară, fotbal feminin şi softball, în timp ce la ciclism au fost admisă participarea profesioniştilor, iar fiecare echipă calificată pentru turneul de fotbal a avut dreptul să includă în lot trei fotbalişti profesionişti, indiferent de vârsta lor.

Carl Lewis a devenit al treilea sportiv care a câştigat aceeaşi probă olimpică de patru ori şi al patrulea care câştigat 9 medalii de aur la Jocurile Olimpice.

Halterofilul turc Naim Suleymanoglu a devenit primul din istorie care a reuşit să câştige trei titluri consecutive, o performanţă similară stabilind atletul american Michael Johnson, cu o dublă victorie la 200 m şi 400 m, prima pentru un bărbat la Jocurile Olimpice. La 200 m, Johnson a stabilit un nou record mondial, cu timpul de 19 sec 32/100.

Atleta franceză Marie-José Pérec s-a impus şi ea la 200 m şi 400 m devenind sportiva cea mai de succes din Hexagon şi prima femeie care câştigă două titluri consecutive la JO îm proba de 400 m.

Înotătorul rus Aleksandr Popov a cucerit două medalii de aur şi două de argint, fiind una dintre figurile proeminente ale Jocurilor.

Navigatorul austriac Hubert Raudaschl a devenit prima persoană care a participat la nouă olimpiade, interesant fiind şi faptul că înainte de a începe acest şir de participări, Raudaschl a fost rezervă, în 1960.

Un alt fapt interesant a fost confruntarea din turneul de lupte libere, când în turul secund, la categoria 82 kg, s-au întâlnit Elmadi Jabrailov (Kazahstan) şi Lucman Jabrailov (R. Moldova). Cei doi erau de fapt fraţi ceceni, dar au ales să nu reprezinte Rusia, din cauza conflictului existent între cele două părţi. Elmadi a câştigat întâlnirea cu 10-8.

La Jocurile Olimpice de la Atlanta au participat în total 10.318 sportivi din 197 de ţări, dintre care 3.512 femei şi 6.806 bărbaţi care s-au întrecut în 271 de probe din 26 de discipline sportive: atletism, canotaj, badminton, baschet, baseball, box, kaiac-canoe, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei, judo, lupte, nataţie, pentatlon modern, softball, echitaţie, tenis, tenis de masă, tir, tir cu arcul, volei, sporturi nautice.

Competiţiile au fost acoperite de 47.466 de voluntari, 15.108 de reprezentanţi ai presei (5.695 presă scrisă şi 9.413 radio şi televiziune).

În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deţinut de SUA, 44 de medalii de aur, 32 de argint, 25 de bronz, locul al doilea Rusia, 26 de medalii de aur, 21 de argint, 16 de bronz, locul al treilea Germania, 20 medalii de aur, 18 de argint, 27 de bronz. România a ocupat locul 14, cu 4 medalii de aur, 7 de argint şi 9 de bronz.

România a participat cu o delegaţie de 168 de sportivi. La finalul întrecerilor, sportivii noştri au ocupat locul al 19-lea în clasamentul pe puncte şi al 13-lea în cel pe total de medalii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.