Jocurile Olimpice – Londra 2012

În perioada 27 iulie – 12 august 2012 are loc cea de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, ce se va desfăşura la Londra, în Marea Britanie. Astfel, Londra devine primul oraş din istoria modernă care organizează Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după ediţiile din 1908 şi 1948.

Capitala Angliei şi a Regatului Unit a fost aleasă gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012, la 6 iulie 2005, de către membrii Comitetului Internaţional Olimpic, în cadrul celei de-a 117-a sesiune de la Singapore, învingând oraşele Moscova, New York, Madrid şi Paris.

Conform datelor organizatorilor, 6.200 de jurnalişti, de la 832 unităţi media, s-au acreditat la eveniment şi vor asigura o audienţă potenţială de 4.000 milioane de persoane. Ziariştii vor veni din 66 de ţări, printre care şi din Somalia şi Afghanistan, ceea ce înseamnă că este depăşit cu 28 numărul ţărilor reprezentate la JO 2008, de la Beijing.

China va fi şi de data aceasta ţara cu cea mai mare reprezentare, având 600 de ziarişti acreditaţi. Centrul media, aflat în imediata apropiere a Parlamentului britanic, va fi deschis 24 de ore din 24.

Organizarea ceremoniei de deschidere, din 27 iulie, a fost atribuită regizorului Danny Boyle. La data de 14 martie 2011,  cu ocazia celor 500 de zile rămase până la ceremonia de deschidere a JO de vară 2012, organizatorii au inaugurat ceasul cu numărătoarea inversă, în Piaţa Trafalgar. În luna februarie a anului 2012, s-a confirmat că ceremonia de deschidere va fi oficiată de Regina Elisabeta a II-a şi de Ducele de Edinburgh.

Majoritatea locurilor de desfăşurare a probelor sportive au fost împărţite în trei zone din Londra: zona Olimpică, zona Râului şi zona Centrală. Există şi excepţii, precum Academia Naţională de Navigaţie din Weymouth şi Portland, de pe insula Portland din Dorset, unde se vor desfăşura probele de navigaţie, la aproximativ 200 de km de parcul Olimpic.

Totodată, probele sportive de fotbal se vor desfăşura în mai multe oraşe din Marea Britanie.

Construirea parcului Olimpic a început în decembrie 2006, când o sală de sport din Eton Manor a fost demolată. Construcţia satului atleţilor din Portland s-a terminat în luna septembrie al anului 2011.

Mascotele oficiale pentru Jocurile Olimpice de vară din 2012 şi pentru Jocurile Paralimpice (ce vor avea loc între 29 august şi 9 septembrie 2012), numite Wenlock şi Mandeville, au fost lansate la data de 19 mai 2010.

La 9 iulie 2012, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat că va avea o divizie permanentă la Londra, pentru rezolvarea disputelor legate care ar putea apărea pe parcursul Jocurilor Olimpice, aşa cum a procedat şi la ediţiile precedente, începând cu cea de la Atlanta (1996).

Programul JO de vară 2012 cuprinde 26 de sporturi şi 39 de discipline. Este introdusă, pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice de vară, proba de box feminin, unde se vor întrece 36 de sportive, la trei categorii de greutate.

La 3 iulie 2012, Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a aprobat componenţa Echipei Olimpice care va face deplasarea la JO de la Londra. La cele 15 discipline sportive olimpice vor concura 103 sportivi (jucătoarea de tenis Monica Niculescu s-a accidentat), care vor fi însoţiţi de 58 oficiali, plus şeful de misiune şi adjunctul şefului de misiune.

La Londra vor mai face deplasarea şi patru rezerve, două la canotaj şi două la scrimă.

Delegaţia de oficiali care va însoţi lotul olimpic al României va fi formată din Alexandru Epuran, şef de misiune, Florin Mişcă, adjunct de şef de misiune, Dragoş Tătaru şi Arthur Hoffman, responsabili cu probleme administrative, Gheorghiţa Voicu, şef financiar, Dan Tănase, medicul şef al Echipei Olimpice a României, şi Cristian Butariu, ataşat olimpic.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.