România la Jocurile Olimpice de vară din 1924

România a participat în premieră la o ediţie a Jocurilor Olimpice de vară în 1924, la Paris.

La aceste Jocuri a luat parte o delegaţie a României formată din 54 de sportivi (fotbal – 25, tir – 6, rugby – 20, tenis – 3).

România s-a prezentat la această ediţie a JO cu o echipă de fotbal şi una de rugby. Rugbyştii au pierdut la scor ambele partide susţinute, 3-59 cu Franţa şi 0-37 cu SUA, dar au câştigat medaliile de bronz, graţie faptului că la turneu au participat numai trei formaţii. Echipa de fotbal a României a fost nevoită să susţină două întâlniri, în drumul spre Franţa, cu reprezentativele Cehoslovaciei şi Austriei. Astfel, în primul meci, Olanda a învins România cu scorul de 6-0, fapt care i-a atras eliminarea din turneu.

La competiţia de tir, desfăşurată la 200 km de Paris, la Chalons-sur-Marne, pe o ceaţă groasă şi persistentă, au participat şi cinci sportivi români. Un rezultat bun au obţinut la întrecerea de armă calibru mare pe echipe, clasându-se pe locul 13 din 22 de echipe, înaintea multor ţări cu tradiţie în acest sport.

La turneul olimpic de tenis au participat, în premieră, şi câţiva tenismeni români. Dintre aceştia, numai Gheorghe Lupu, după victoria în faţa mexicanului Declanto, a reuşit să se califice în turul doi. Reprezentanţii SUA au învins la toate probele.

Locul nouă, din 18 ţări participante, a fost ocupat de trei şahişti români la un turneu pe echipe, neinclus în programul oficial al JO, denumit „Olimpiada de şah”. Cu acest prilej s-au pus bazele Federaţiei Internaţionale de Şah, la care a aderat şi ţara noastră, prin delegatul său Ion H. Gudju.

Lotul de sportivi şi antrenori al României a fost compus la rugby din: Nicolae Anastasiade, Dumitru Armăşel, Gheorghe Benţia, Teodor Florian, Ion Gârleşteanu, Petre Ghiţulescu, Octav Luchiade, Nicolae Mărăscu, Teodor Marian, Sorin Mihăilescu, Iosif Nemeş, Paul Nedelcovici, Gheorghe Sfetescu, Mircea Sfetescu, Soare Sterian, Mircea Stroescu, Atanasie Tănăsescu, Mihai Vardala, Paul Vidraşcu, Dumitru Volvoreanu.

Fotbal: Iosif Bartha, Nicolae Bonciocot, Alexandru Cozorici, Carol Frech, Leopold Fritsch, Aurel Guga, Elemer Hirsch, Iacob Holtz, Dezideriu Iacob, Pompei Lazăr, Attila Molnar, Radu Niculescu, Atanasie Protopopescu, Adalbert Ritter, Francisc Ronai, Augustin Semler, Albert Stroch, Ştefan Stroch, Mihai Tanzer, Leopold Tritsch, Rudolf Wetzer, Francisc Zimmermann,

Tir: Vasile Ghiţescu, Ovidiu Maiorescu, Mihai Plătăreanu, Constantin Ţenescu, Simion Vartolomeu, Alexandru Vatmanu.
Tenis: Gheorghe Lupu, Nicolae Mişu, Alexandru Roman.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.