EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

România la Jocurile Olimpice de vară din 1980

România a avut rezultate foarte bune Olimpiada de vară de la Moscova, din 1980.

Cu cele 25 de medalii cucerite şi cu 203 puncte realizate, sportivii români s-au clasat pe locul al VI-lea în clasamentul pe puncte şi pe total de medalii, şi pe locul al VII-lea în clasamentul pe medalii de aur, fiind pentru prima dată când se cuceresc 6 medalii de aur.

La startul acestei competiţii, delegaţia României a aliniat 239 de sportivi, dintre care 76 de femei. S-a participat la 18 sporturi, din cele 21 incluse în programul olimpic şi la 134 din cele 203 probe. Ca şi la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice, desfăşurată la Montreal, gimnastica a fost sportul care ne-a adus cele mai mari satisfacţii, prin cele 7 medalii, dintre care 2 de aur, şi 44,5 puncte.

Eroina acestor întreceri a fost, din nou, Nadia Comăneci, care a cucerit două medalii de aur, una la bârnă şi una la sol, şi argintul la individual compus şi la proba pe echipe, alături de Rodica Dunca, Emilia Eberle, Melita Ruhn şi Dumitriţa Turner. La masculin, gimnaştii noştri au avut cea mai bună evoluţie din istoria participării lor la întrecerile olimpice de până atunci, clasându-se pe poziţia a IV-a în ierarhia pe echipe. Dan
Grecu s-a aflat pe locul al IX-lea la individual compus şi pe locul al VI-lea la inele.

La atletism, sportivii români au ocupat un loc IV şi două locuri VI. Ca şi la ediţiile precedente ale JO, printre sporturile care şi-au adus o contribuţie importantă la afirmarea sportului olimpic românesc s-au aflat, din nou, kaiacul şi canoea. Cu cele 5 medalii obţinute, dintre care una de aur, şi cu 37 de puncte realizate, sportivii ‘flotilei de aur’ s-au situat printre primele trei ţări la această ramură de sport.

Ivan Patzaichin a cucerit din nou o medalie de aur, împreună cu Toma Simionov, în proba de canoe 1.000 m, iar cu Petre Căpusta, la canoe dublu 500 m, a cucerit medalia de argint. Vasile Dîba s-a clasat pe locul al III-lea la kaiac, îmbogăţind palmaresul României cu încă o medalie.

De asemenea, kaiacul de 4 – băieţi (Vasile Dâba, Nicuşor Eşanu, Ion Geantă, Mihai Zafiu) a mai cucerit o medalie de argint. Tot la kaiac, fetele au mai obţinut medalii de bronz atât în proba de simplu, cât şi în cea de dublu. În clasamentul pe naţiuni, la această ramură de sport, România s-a situat pe locul al III-lea, după RDG şi URSS.

La lupte, ţara noastră a fost prezentă cu 20 de luptători, câte 10 pentru fiecare stil. Dintre aceştia, 12 s-au clasat pe primele şase locuri, cucerind câte o medalie de aur, de argint şi de bronz şi un total de 34,5 puncte.

Rezultatele înregistrate la proba de canotaj, până la Moscova, fuseseră modeste, cu o singură medalie de bronz obţinută şi 9 puncte. De data aceasta, însă, bilanţul canotajului a fost de trei medalii, dintre care una de aur, 32 de puncte şi locul al III-lea în ierarhia ţărilor participante.

La tir, în mod cu totul excepţional, trebuie remarcată performanţa pistolarului Corneliu Ion, care, într-o luptă epuizantă cu Jürgen Wiefel (RDG) şi austriacul Gerhard Petrisch, după trei manşe de baraj, a reuşit să-i depăşească şi să cucerească titlul olimpic cu un total de 596 de puncte.

Handbaliştii români au obţinut medalia de bronz, iar proba de volei masculină ne-a adus tot o medalie de bronz.

La volei s-a participat atât cu echipa masculină, cât şi cu cea feminină, cea dintâi câştigând medaliile de bronz.

Au câştigat aurul pentru România: Nadia Comăneci, Gimnastică (bârnă, sol), Ştefan Rusu, Lupte Greco-Romane (68 kg), Ivan Patzaichin, Kaiac/Canoe (C-2, 1.000 m), Toma Simionov, Kaiac/Canoe (C-2, 1.000 m), Sanda Toma, Canotaj (1x), Corneliu Ion, Tir (pistol viteză).

Argintul a fost cucerit de Vasile Dîba, Kaiac/Canoe, Nicuşor Eşanu, Ion Geantă, Mihai Zafiu, toţi Kaiac/Canoe (K-4, 1.000 m), Ivan Patzaichin şi Petre Căpusta la Kaiac/Kanoe (C2, 500 m), Nadia Comăneci, Rodica Dunka, Emilia Eberle, Anca Grigoraş, Melita Ruhn şi Dumitriţa Turner la Gimnastică (echipe), Nadia Comăneci, Gimnastică (individual compus), Emilia Eberle, Gimnastică (paralele), Constantin Alexandru, Lupte Greco-Romane (48 kg).

Medaliile de bronz au fost adjudecate de Dumitru Cipere, Box (54 kg), Valentin Silaghi, Box (75 kg), Ion Bârlădeanu, Kaiac/Canoe (K-1, 1.000 m), Vasile Dîba, Kaiac/Canoe (K-1, 500 m), Olga Homeghi, Canotaj (2 vâsle), Dorina Roşca, Canotaj (2 vâsle), Angelica Aposteanu, Elena Bondar, Florica Bucur, Maria Constantinescu, Ana Iliuţă, Rodica Frântu, Rodica Pucatu, Elena Dobriţoiu, Marlena Zagoni, toate la Canotaj (8+1), Anghelache Donescu, Petre Roşca, Dumitru Velicu, Călarie (dresaj echipe), Melita Ruhn, Gimnastică (sărituri), Melita Ruhn, Gimnastică (paralele), Ştefan Birtalan, Iosif Boros, Adrian Cosma, Cezar Drăgăniţă, Marian Dumitru, Cornel Durău, Alexandru Folker, Claudiu Ionescu, Nicolae Munteanu, Vasile Stângă, Lucian Vasilache, Neculai Vasilică, Radu Voina, Maricel Voinea (toţi handbal), Vasile Andrei, Lupte (100 kg), Petre Dicu, Lupte (90 kg), Marius Cătachiţiga, Corneliu Chifu, Laurenţiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Dan Gârleanu, Sorin Macavei, Virgil Manole, Florin Mina, Cornel Oros, Nicolae Pop, Constantin Sterea, Nicu Stoian (Volei).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata