România la Jocurile Olimpice de vară din 1992

La ediţia din 1992 a Jocurilor Olimpice, la Barcelona, România a obţinut 18 medalii, ocupând un meritoriu loc 14 în clasamentul general.

Sportivii români au acumulat 153 de puncte (87 – fetele şi 86 – băieţii), cucerind 4 medalii de aur. Cu acest bilanţ, delegaţia noastră s-a clasat pe locul al XI-lea în clasamentul pe puncte şi pe locul al 14-lea în ierarhia pe medalii. Din cele 153 de puncte, mai mult de jumătate au fost aduse de canotaj şi gimnastică (40, respectiv, 39).

Cele 4 medalii de aur au venit tot de la gimnastică şi canotaj, câte două de fiecare, iar singura medalie de argint – de la atletism (Alina Astafei).

O medalie de bronz a fost obţinută la box, prin Leonard Doroftei, iar sportivii de la kaiac-canoe s-au clasat pe locul al IV-lea, la un pas de medalia de bronz.

Lavinia Miloşovici a fost eroina delegaţiei noastre, cu cele 4 medalii obţinute, 2 de aur, la sol şi sărituri, 1 de argint cu echipa şi 1 de bronz la individual compus.

La lupte s-a obţinut 1 medalie de bronz, un loc V şi trei locuri VI la greco-romane, precum şi un loc IV la libere. Şi halterele au punctat satisfăcător, cucerind 1 medalie de bronz şi un loc IV. O altă medalie de bronz şi un loc VI au obţinut fetele de la scrimă.

În categoria sporturilor care au adus României încă o medalie de bronz intră şi tirul care, prin Sorin Babii, la pistol cu aer comprimat, s-a clasat pe locul al III-lea.

Medaliile de aur au fost obţinute de Lavinia Miloşovici la gimnastică (sărituri şi sol), Elisabeta Lipă la canotaj (simplu vâsle) şi echipajul de canotaj 4+1, format din Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Iulică Ruican, Nicolae Ţaga şi Viorel Talapan.

Argintul (şase medalii) a fost obţinut de Alina Astafei la atletism (înălţime), de echipa feminină de gimnastică, alcătuită din Cristina Bontaş, Gina Gogean, Vanda Hădărean, Lavinia Miloşovici, Maria Neculiţă şi Mirela Paşca, de sportivele Vera Cochelea şi Elisabeta Lipă la canotaj (dublu vâsle), de Constanţa Burcică-Pipotă, Vera Cochelea, Anişoara Dobre-Bălan şi Doina Ignat la canotaj (patru vâsle), de echipajul feminin de canotaj (8+1), din care făceau parte Adriana Bazon-Chelariu, Iulia Bobeică, Elena Georgescu, Viorica Lepădatu, Viorica Neculai, Ioana Olteanu, Maria Păduraru şi Doina Robu, de echipajul masculin de canotaj (8+1), format din sportivii Dănuţ Dobre, Marin Gheorghe, Claudiu Gabriel Marin, Vasile Ionel Măstăcan, Vasile Dorel Năstase, Valentin Robu, Iulică Ruican, Viorel Talapan şi Ioan Iulian Viziru.

Cu medalii de bronz (opt) au fost răsplătiţi următorii sportivi: Cristina Bontaş şi Lavinia Miloşovici la gimnastică (sol, respectiv, individual compus), Leonard Doroftei la box (cat. 63,5 kg), Laura Badea, Roxana Daniela Dumitrescu, Claudia Laura Grigorescu, Reka Szabo şi Elisabeta Tufan-Guzganu la scrimă (floretă, echipe), Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu şi Nicolae Ţaga la canotaj (2+1), Sorin Babii la tir (pistol aer comprimat), Traian Cihărean la haltere (52 kg) şi Ioan Grigoraş la lupte greco-romane (categoria 130 kg).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.