Şapte filme de lungmetraj şi 50 de scurtmetraje în competiţia Festivalului Anonimul

Şapte lungmetraje, 30 de scurtmetraje de ficţiune şi 20 de scurtmetraje de animaţie vor intra în competiţia celei de-a noua ediţii a Festivalului Anonimul, care va avea loc în perioada 6-12 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Miruna Berescu, directoarea Festivalului, a declarat că, deşi la festival vin anual aproximativ 4.000 de oameni din toată ţara, problema esenţială este să-i convingă şi pe cei care nu au ajuns niciodată la Anonimul să ia parte la eveniment.

„Deşi avem un număr foarte mare de oameni care vin din toată ţara la festival, aproximativ 4.000 în fiecare an, tot timpul credem că trebuie să ajungem mai aproape de oamenii care nu au ajuns niciodată. După nouă ani problema mea esenţială la acest festival a rămas aceea că omul până nu a ajuns la festival este foarte greu de convins cât de frumos este. Cred că este foarte important să îi convingem pe cei care nu au ajuns niciodată la festival să vină măcar o dată”, a precizat Miruna Berescu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Clubul Ţăranului Român.

Irina Margareta Nistor, selectorul festivalului la secţiunea scurtmetraje de ficţiune şi animaţie, a afirmat că filmele din festival „sunt rare, foarte speciale”.

Premiile la cele trei secţiuni sunt acordate exclusiv de public, prin vot. Pentru cel mai bun lungmetraj, se acorda Trofeul Anonimul şi un premiu de 3.000 de dolari. Laureatul secţiunii scurtmetraj de ficţiune va primi un premiu de 1.000 de dolari, ca şi autorul celui mai apreciat scurtmetraj de animaţie şi laureatul Premiului Ovidiu Bose Pastina (1956-2006, regizor).

Totodată, Miruna Berescu a vorbit şi despre colaborarea cu Horia-Roman Patapievici şi cu Institutul Cultural Român.

„Institutul Cultural Român a fost un partener foarte bun pentru noi, am colaborat foarte bine cu ei. (…) O să-mi amintesc întotdeauna de momentul în care anul trecut dl Patapievici dădea Trofeul Anonimul. Pentru că a fost un moment pe care nu o să-l uit foarte curând. Cred că era persoana cea mai potrivită să dea mai departe acest trofeu”, a spus Miruna Berescu.

Ca în fiecare an, pentru iubitorii filmului, Fundaţia Anonimul a pregătit două amplasamente învecinate: sălile Complexului Cinema din Green Village – pentru proiecţiile de zi – şi campingul cu ecran gigant – pentru proiecţiile de noapte.

Ediţia a IX-a a Festivalului Anonimul va fi deschisă, pe 6 august, de filmul „The Door” în regia lui Istvan Szabo, având-o în distribuţie pe multi-premiata şi apreciata actriţă Helen Mirren.

De asemenea, cel de-al doilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, „Despre oameni şi melci”, va deschide Seara Filmului Românesc, pe 7 august. Acesta este cel de-al doilea lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, după „Legături bolnăvicioase”, care a avut premiera în România în 2006.

Filmul va fi proiectat în cadrul festivalului atât în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, cât şi a unor membri din distribuţie.

Ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român – partener, Consiliului Judeţean Tulcea şi Televiziunii Române – coproducător.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.