EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Zilele Timişoarei, sub semnul manifestărilor culturale, sportive şi de divertisment

Administraţia timişoreană sărbătoreşte Zilele municipiului Timişoara, manifestările dedicate împlinirii a 93 de ani de la intrarea primelor trupe româneşti în oraş debutând vineri cu dezvelirea bustului criticului de artă Deliu Petroiu, pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central.

Acesta a intrat, astfel, în panteonul celor mai marcante 50 de figuri care au marcat istoria oraşului de-a lungul istoriei sale milenare – cultural, artistic, politic, economic sau ştiinţific – şi ale căror busturi vor străjui aleile parcului, aproape 20 dintre ele flancând, deja, intrarea centrală.

Citadinii sunt invitaţi, vineri, la concerte ale fanfarei Big Band, la vernisajul expoziţiei de pictură dedicate Zilei Timişoarei, organizate de Asociaţia ‘Romul Ladea’ în Sala ProArmia din Piaţa Libertăţii, dar şi la Popa’s Academy, care va executa şi va oferi cadou portrete celor care se vor afla în preajma Galeriei Popa’s din Piaţa Unirii.

Toate cele trei zile sunt presărate de evenimente în centrul istoric al oraşului, din Pieţele Operei, Libertăţii şi Unirii, dar şi în Parcul Rozelor, unde vor avea loc manifestări distractive pentru toate vârstele.

Cel mai aşteptate moment este cel de duminică seara, când interpreta Inna va susţine un concert caritabil în Piaţa Unirii.

Ziua Timişoarei este sărbătorită la 3 august pentru a marca intrarea trupelor româneşti în oraş în 1919 şi instaurarea administraţiei româneşti, în 1999 Consiliul Local decizând acest lucru printr-o hotărâre a aleşilor locali.

Potrivit istoricului Vaseile Dudaş, la 2 august 1919, în dimineaţa unei zile de sâmbătă, la ora 8.00, au intrat în Timişoara 400 de jandarmi români, urmaţi, după-amiază, de alţii 500.

Ziua următoare, duminică, 3 august, trupele româneşti, sub comanda generalului Virgil Economu, ajungeau, şi ele, în Timişoara. Administraţia românească a fost instalată la 28 iulie 1919, odată cu primul prefect român, dr. Aurel Cosma.

Existenţa aşezării Timişoara este dovedită de o serie de mărturii arheologice încă din secolul al X-lea. Aşezarea este amintită, indirect, şi într-un act din anul 1177 în care se consemnează printre demnitari un anume Pancracius, ‘comes Temisiensis’ (comite al Timişului), care avea reşedinţa la Timişoara.

Unii cercetători devansează data atestării documentare şi susţin că prima menţiune a Timişoarei este cuprinsă într-un act din anul 1138. Mulţi autori ai unor lucrări despre Banat şi oraşul de pe Bega consideră că localitatea apare atestată, pentru prima oară, într-un act din 1212, cu numele de Castrum Timisiensis (sau Castrum regium Themes).

Oraşul de pe Bega a devenit, în timp, unul dintre vestitele centre economice şi culturale ale României. Important nod feroviar şi rutier al ţării, Timişoara are şi un aeroport internaţional, inaugurat la 1 noiembrie 1980.

Aici a luat fiinţă primul teatru, în 1753, în Timişoara aflându-se în prezent trei teatre dramatice de stat, un teatru de operă şi balet, alături de unul de marionete şi păpuşi. Numeroase muzee, galerii de artă, case de cultură, universităţi, lăcaşe de cult întregesc tabloul cultural al oraşului.

Tot în oraşul de pe Bega a fost inaugurată prima linie de tramvai cu cai, de 6 kilometri lungime, la 8 iulie 1869. Astfel, Timişoara devenea primul oraş din ţară şi al cincilea din lume care folosea tramvaiele ca mijloc de transport în comun.

Şi iluminatul public cu gaz a fost introdus tot pentru prima oară la Timişoara în 1855, iar la 12 noiembrie 1884 devenea primul oraş din Europa iluminat public cu electricitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata